Suntem în luna martie și a început sezonul magnoliilor. Părți din Bucureștiul gri s-au colorat în nuanțe delicate de roz sau purpuriu.

De câțiva ani există chiar o hartă a magnoliilor din oraș, iar pasionații de flori și fotografii o respectă, punct cu punct. Din păcate vremea se răcește iar și vin nopți cu temperaturi sub zero grade.

O doamnă a venit special pentru magnolii de la Predeal. Și-a notat cu grijă toate străzile pe care poate să le vadă și a plecat în căutarea lor.

Femeie: „Am venit cu prietena mea special pentru magnolii, deci e o sărbătoare. Fotografiile mi le salvez pe toate, le pun pe stick-uri, pe un card de memorie și când mă plictisesc mă uit la ele”.

Una dintre cele mai mari magnolii din București și cea mai fotografiată, probabil, populară în rândul pasionaților de fotografie, dar și rândul trecătorilor care se opresc să admire, dornici să își înfrumusețeze pagina de socializare, este cea de pe strada Mahatma Gandhi, la nr.8.

Există şi o hartă a magnoliilor din Bucureşti, unde apar peste 1000 de copaci înfloriţi. Iar dacă vedeți o magnolie care nu se găsește pe hartă, puteți chiar voi să o adăugați.

În lume există cel puțin 70 de specii de magnolii. Nu necesită o îngrijire specială şi pot atinge la maturitate şi şapte metri înălţime. Cei care vând magnolii spun că foarte multă lume ar vrea să le vadă în gradină.

Daniel Nora, florist: „E o creștere, cred că social media ajută pentru că toată lumea postează poze cu acești copaci și atunci oamenii vor să aibă și ei în grădină un copac de grădină”.

Pe de altă parte, vremea intră de miercuri într-un proces de răcire, iar temperaturile vor scădea sub 0 grade. Teoretic magnoliile și pomii fructiferi nu mai sunt în pericol de îngheț.

Robert Manta, meteorolog ANM: „N-ar trebui să fie o problemă neapărat, 2-3 ore dimineața avem parte de acest îngheț. Să speram că tot răul merge spre bine și la început de aprilie sau final de martie nu vom mai avea parte de astfel de surprize”.

De altfel, în weekend ne vom bucura și de 20 de grade Celsius.