A început Postul Mare, iar în următoarele șapte săptămâni cei care îl țin fac un exercițiu de voință, curățându-și mintea de gândurile negre și renunțând la hrana de origine animală.

Medicii îi îndeamnă să mănânce variat și echilibrat, ca să nu-și pună în pericol sănătatea și nici să nu se îngrașe.

După o jumătate de secol în care a ținut toate posturile, o femeie pregătește pomana pentru cei dragi dispăruți.

Femeie: „Săptămâna aceasta voi posti. Mere, mini plăcințele, vin roze perlat. Peste câteva zile împlinesc 85 de ani”.

E cel mai aspru și lung post din an, în care creștinii ar trebui să renunțe la supărări și invidie, dar și la hrana „de dulce”. În piețe și în magazine e o bogăție de verdețuri de primăvară – legume și fructe.

Totul depinde de preferințe și de bugetul celor care postesc. Loboda, ștevia și ridichile sunt doi lei legătura, dar o salată iceberg sare de opt lei.

Preoții spun că postul e și o înfrânare a poftelor, inclusiv pentru alcool și fumat. Cei care duc dorul alimentelor interzise în post apelează totuși la preparate vegane, care iau forma și imită chiar gustul celor de dulce.

Femeie: „Mai consum câteodată, cu toate că nu este de post, cașcaval. Dar e bine”.

Atenție însă. Ne putem îngrășa, pentru că folosim multe uleiuri – de palmier, rapiță, cocos. Așa că, spun medicii, porția de parizer, brânză, chiftele sau cârnați vegani ar trebui să fie mai mică decât la produsele din carne și lapte. În plus, e nevoie de aditivi și procesare intensă pentru a lega amestecul de soia, ierburi și condimente și a-i da un aspect atractiv. Așa că, moderația și varietatea sunt răspunsul corect. Mai ales că prețul unor legume a explodat în ultimele săptămâni.

Însă, eliminând din alimentație timp o lună și jumătate carnea, ouăle și lactatele, cele mai importante surse de proteine, echilibrul organismului poate fi alterat. Nu vorbim de scăderea ponderală, ci de slăbirea musculaturii. Ca să nu ajungem în acel punct, trebuie să mâncăm fasole, linte și năut, nuci și semințe, fructe exotice, dar și fructe uscate. Nu neapărat cele exotice. Sunt bune și prunele fără fum. O gustare înseamnă cât încape în pumn.

De la post sunt exceptați copiii, bolnavii, vârstnicii și călătorii.