Trei marinari care au rămas blocați mai bine de o săptămână pe o mică insulă din Pacific au fost salvați după ce au scris „HELP” (ajutor) folosind frunze de palmier așezate pe o plajă cu nisip alb.

Bărbații, toți marinari cu experiență, în vârstă de 40 de ani – porniseră într-o călătorie în apele din jurul insulei Pikelot, parte din Micronezia, pe 31 martie, când barca lor a fost prinsă de valuri și motorul său exterior a fost avariat, potrivit oficialilor Gărzii de Coastă din SUA.

șase zile mai târziu, pe 6 aprilie, Garda de Coastă din Guam a primit un apel de urgență de la o rudă care a raportat că cei trei unchi ai ei nu s-au mai întors acasă. Au coborât pe țărm pe insula Pikelot nelocuită, dar radioul lor a rămas fără baterie înainte de a putea cere ajutor, scrie CBC News.

Autoritățile au lansat imediat o operațiune de căutare-salvare. Timp de o săptămână, bărbații au mâncat nucă de cocos, dar aveau apă proaspătă dintr-o fântână mică de pe insulă, care este uneori vizitată de pescarii din regiune, au spus oficialii Pazei de Coastă.

Naufragiații au adunat frunze de palmier de pe insula de 31 de acri, le-au aranjat în cuvântul „HELP” pe plajă și au așteptat.

Un echipaj de aeronave P-8 Poseidon al Marinei SUA a observat pe plajă semnul „HELP” cu frunze de palmier pe 7 aprilie, la opt zile după dispariția lor.

„Acest act de ingeniozitate a fost esențial în ghidarea eforturilor de salvare direct către locația lor”, a spus lt. Chelsea Garcia, coordonatorul misiunii de căutare și salvare, într-un comunicat.

Următoarea zi, un HC-130 de la Garda de Coastă care zbura de la Air Station Barbers Point din Hawaii le-a aruncat un radio bărbaților, care au putut să spună echipajului că sunt în formă bună și dornici de ajutor pentru a se întoarce la Polowat.

Când angajatul de la Garda de Coastă Oliver Henry a ajuns la Pikelot pe 9 aprilie, povestea a luat o altă întorsătură. Unul dintre primii salvatori de pe plajă a fost subofițerul clasa a 2-a Eugene Halishlius. Bărbații blocați au fost surprinși să vadă că Halishlius era micronezian și vorbea limba locală. Însă totul a luat o turnură neașteptată după ce și-a dat numele primului dintre bărbații blocați care a ajuns la barca de salvare, aflând astfel că sunt rude.