Măsurile, un regulament şi o directivă, deja convenite cu Consiliul, au fost adoptate cu 433 voturi pentru, 104 împotrivă şi 13 abţineri, şi respectiv 473 voturi pentru, 80 împotrivă şi 27 abţineri şi sunt menite să protejeze consumatorii împotriva preţurilor volatile. Eurodeputaţii s-au asigurat că aceştia vor putea avea acces la contracte cu preţ fix sau cu preţuri dinamice şi că vor primi informaţii importante cu privire la opţiunile pe care le aleg. Furnizorilor nu li se va permite să modifice unilateral termenii unui contract.

ULTIMELE ȘTIRI

Guvernul din Peru a dezvăluit secretul longevității. Cel mai bătrân locuitor a împlinit recent 124 de ani

Parlamentul European adoptă reforma pieţei energiei electrice din UE

Portavionul Charles de Gaulle va intra pentru prima dată sub control operaţional al NATO

,,Ultima scrisoare a lui Navalnîi către lume”: Detalii din viaţa lui Alexei Navalnîi vor fi publicate într-o biografie în acest an

Vezi mai multe articole din categoria economic

Eurodeputaţii au asigurat, de asemenea, că ţările UE pot interzice furnizorilor să întrerupă aprovizionarea cu energie electrică pentru clienţii vulnerabili, inclusiv în timpul disputelor dintre furnizori şi clienţi.

Legislaţia prevede aşa-numitele „contracte pentru diferenţă” sau scheme echivalente cu aceleaşi efecte, pentru a încuraja investiţiile în energie. Într-un contract pentru diferenţă, o autoritate publică compensează producătorii de energie în cazul în care preţurile de pe piaţă scad prea mult, dar colectează plăţi de la aceştia în cazul în care preţurile sunt prea mari. Utilizarea contractelor pentru diferenţă va fi permisă în toate investiţiile noi în producţia de energie electrică, fie din surse regenerabile, fie din energie nucleară.

Textul stabileşte un mecanism de declarare a unei crize a preţurilor energiei electrice. În cazul existenţei unor preţuri foarte ridicate şi în anumite condiţii, UE poate declara o criză regională sau la nivelul UE a preţurilor energiei electrice, permiţând statelor membre să ia măsuri temporare pentru a stabili preţurile la energie electrică pentru IMM-uri şi marii consumatori industriali de energie.

„Această reformă pune cetăţenii în centrul organizării pieţei energiei electrice. Textul include măsuri de protecţie a cetăţenilor, în special a celor mai vulnerabili, şi de accelerare a utilizării surselor regenerabile de energie. Parlamentul a făcut un pas înainte în democratizarea pieţei energiei, creând o structură care să răspundă eşecurilor expuse de criza energetică. Toţi consumatorii, inclusiv microîntreprinderile şi întreprinderile mici şi mijlocii, vor avea acces la preţuri pe termen lung, accesibile şi stabile”, a declarat raportorul Nicolás González Casares (S&D, Spania).