Calitatea serviciilor oferite de clinicile specializate în oftalmologie din România este comparabilă cu cea din Europa de Vest, iar prețurile serviciilor de nișă în oftalmologie sunt semnificativ mai accesibile în țara noastră.

Tarifele ar fi aproape la jumătate față de costurile din Europa de Vest, arată datele Infosan.

„Sistemul medical românesc se bucură de un nivel înalt de calitate în ceea ce privește nișa de oftalmologie. Există diferențe aproape insesizabile între România și Europa de Vest, tehnologia de ultimă generație fiind prezentă în principalele clinici de profil din țară, și o normalitate pentru jucătorii din piață. Mai mult decât atât, în ceea ce privește oftalmopediatria, suntem într-o poziție privilegiată, având experți de top în România, al căror nivel de expertiză este rar întâlnit în Europa de Vest”, a declarat Rareș Ciubotaru, directorul unei clinici.

Totuși, sistemul oftalmologic din România are nevoie de îmbunătățiri în special când vine vorba despre prevenție.

„Există în continuare un decalaj față de țările din vest dacă ne uităm la modul în care funcționează sistemul medical, principala dificultate fiind lipsa de informare a părinților. De multe ori, deși consultațiile oftalmologice la copii sunt recomandate chiar de la vârsta de 1 an în cazul copiilor considerați sănătoși, rămân în plan secundar, lucru care poate afecta dezvoltarea și viitorul copilului.

Din păcate, ajung la noi cazuri care ar putea fi tratate, dacă ar fi fost depistate din timp. Dacă ne uităm la sistemul medical din vest, acolo toți copiii trec prin screening oftalmologic obligatoriu, ceea ce influențează major rata orbirii prevenibile”, a mai adăugat Rareș Ciubotaru.