Un festival de yoga din India a adunat un număr record de participanți – peste 150 de milioane de oameni, prezenți fizic sau online. Organizatorii estimează că audiența a depășit de 8 ori numărul celor care au urmărit premiile Grammy, de exemplu.

Pentru că printre participanți au fost și numeroși români iubitori de yoga, ceremonia a fost tradusă inclusiv în limba noastră. Festivalul a inclus meditaţii ghidate de celebrul yogin indian Sadhguru.

Într-un decor impresionant, milioane de oameni au cântat și dansat o noapte întreagă în cinstea lui Shiva, una dintre cele mai importante divinități ale hindușilor.

Sărbătoarea cu numele Mahashivratri a fost transmisă în direct pe tot globul și a fost tradusă inclusiv în limba română de un voluntar. În total, peste 150 de milioane de oameni au sărbătorit împreună. Ceremoniile au durat 12 ore.

Sadhguru, celebrul yoghin indian care a fost prezent anul trecut și în țara noastră în cadrul unui turneu mondial în care a militat pentru salvarea Pământului, a condus meditații ghidate toată noaptea și a dat tonul dansurilor, în așa fel încât oamenii să reziste până la răsărit.

Sadhguru: ”Doar dacă știm cum să gestionăm tot ce se întâmplă în jurul nostru vom reuși să facem ca viața noastră să fie mai bună”.

Noaptea de 7 spre 8 martie nu a fost aleasă întâmplător pentru această mare sărbătoare. Spiritualiștii o consideră cea mai neagră noapte din an, din cauza felului în care sunt poziționate planetele. Cei care își doresc bunăstare fizică și spirituală trebuie să nu doarmă deloc și să își țină coloana vertebrală dreaptă toată noaptea.

Didi Avadhutika Ananda: ”Mahashivratri. Ratri înseamnă noapte și Maha e important. Nu poți să nu îți dai seama că este Mahashivratri pentru că e foarte gălăgios. Oamenii pun multă muzică, cum facem și noi în țară, la volum foarte mare și toată noaptea se sărbătorește”.

Din marea de oameni veniți de pe tot globul nu au lipsit românii. În prima linie au fost și Loredana Groza și fiica ei, aflate în vacanță în India. Și Cristina Drăghici, o iubitoare de yoga, a trăit cu emoție sărbătoarea. Ne spune că s-a pregătit îndelung ca să poată rezista.

Cristina Drăghici, practicantă de yoga: ”Am stat și în picioare, am stat și în postură de rugăciune. Am cântat noaptea aceea. Pregătirea este una destul de complexă. În acea zi facem diferite practici spirituale. Se spune o rugăciune a lui Shiva. O practică pentru ore îndelungate”.

Și în țară, grupuri de practicanți de yoga s-au întâlnit și au urmărit online întreaga ceremonie.

Marius Zincă, reprezentantul unui studio de yoga: ”În România sunt din ce în ce mai multe studiouri de yoga. Aș zice că după pandemie a început să prindă viață yoga în toate aspectele societății. Oamenii au nevoie de relaxare în viața lor și yoga a venit ca soluție pentru asta”.

La noi în țară sunt organizate sesiuni de yoga inclusiv pentru copii și vârstnici.