Românii încep să spere la vremuri mai bune, drept urmare tot mai mulți și-au făcut un credit pentru a-și cumpără o locuință.

Potrivit Băncii Naționale, în primele doua luni ale acestui an cei care și-au luat o casă s-au împrumutat deja de la bănci cu un miliard de lei, peste ce s-a întâmplat în trimestrul 1 din 2023.

Speră că dobânzile vor scădea în următoarea perioadă. Pe de altă parte, s-au bazat și pe faptul că le-au crescut ușor veniturile, iar rata la banca este uneori cât chiria.

Din cauza războiului și a inflației, mulți s-au ferit în 2023 să se înhame la un credit pe termen lung. Teama lor s-a mai redus anul acesta.

Numai în primele două luni ale acestui an, românii s-au împrumutat de la bănci aproape 7 miliarde de lei, peste 1,5 miliarde față de primul trimestru al anului trecut.

Potrivit unui raport realizat de o agenție imobiliară, valoarea medie a unui credit este de 66.000 de euro, iar la acestă sumă, rata medie este de 400 de euro pe lună. Cei mai mulți încearcă să dea un avans mai mare de 15% și optează pentru dobândă fixă.

Dragoș Nichifor, broker credite: „În 2023 a fost aproape un blocaj în zona de creditare, din simplu motiv că dobânzile reale din piață erau la 7-8-9%. Băncile au observat acest blocaj, au venit cu niște promoții la perioada fixă din primii 3-5 ani, astfel încât au dus dobânzile în zona acceptabilă, suportabilă de către clienți. Vorbim de dobânzi sub 6%.”

Potrivit aceluiași studiu, aproape 60% dintre cei care iau un credit sunt bărbați, deși specialiștii spun că femeile sunt cele care caută de fapt o locuință, dar nu sunt și cele care semnează pentru obținerea creditului.

Iar cei mai mulți dintre românii care se împrumută de la bancă au vârste cuprinse între 31-40 de ani, însă și dorința tinerilor de a deveni proprietari a crescut puternic.

Și prețul chiriilor a fost în creștere, iar acest lucru i-a motivat pe mulți să își ia un credit ipotecar și să plătească o rată la bancă.

Daniel Crainic, specialist în piața imobiliară: „Pe de-o parte vedem o stabilizare a nivelului dobânzilor, la un nivel la care cumpărătorii se simt deja în siguranță să apeleze la credite, pe de altă parte avem pe piață o cerere imobiliară care se cumulează de 2 ani de zile, așa că o parte dintre cumpărători nu mai pot să își amâne nevoia de achiziție și trec la acțiune.”

Pe de altă parte și faptul că veniturile s-au majorat, în medie, față de anul trecut cu 14% i-a încurajat pe oameni să își ia o locuință.

Dragoș Cabat, CFA: „Începe să scadă inflația și oamenii se așteaptă ca în viitor condițiile de creditare să fie mai bune. Este un fel de optimism, așa că în România lucrurile stau mai bine. Eu nu prea sunt de acord cu ea, că probabil după anul acesta, din 2025 vom avea condiții foarte dificile cu o posibilă scădere economică, cu creșteri de taxe și atunci e posibil ca o parte dintre românii care acum s-au aruncat să își ia un credit ipotecar să constate că de fapt nu mai au bani suficienți”.

În primele 3 luni ale acestui an au fost cumpărate cu 7.000 de locuințe mai multe ca în 2023.