Ministrul rus al Apărării, Serghei Șogu, a emis un ordin menit să impiedice umilirea marinei sale de către Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a anunțat, duminică, că Serghei Șoigu (foto, dreapta) a vizitat sediul Flotei ruse a Mării Negre din Crimeea ocupată.

Acolo, Șoigu a fost pus la curent cu atacurile ucrainene asupra flotei și a ordonat ca flota să efectueze „antrenamente pentru personal în fiecare zi”.

Astfel, acest ordin ar urma să acopere „modul de respingere a atacurilor din aer și de către bărci fără echipaj”, a relatat agenția de presă AFP, citată de Business Insider.

Pe lângă acest lucru, Șoigu a mai ordonat ca navele să fie dotate cu armament suplimentar, inclusiv mitraliere de calibru mare, pentru a ajuta la respingerea atacurilor. În utlima vreme, dronele maritime ucrainene au provocat mari pagube marinei ruse, în Marea Neagră.

Ucraina susține că a scufundat sau a dezactivat aproximativ o treime din flota Rusiei, care a fost cândva puterea navală dominantă a Mării Negre.

Cel mai recent succes a avut loc la 6 martie, când Ucraina a declarat că a folosit drone maritime pentru a scufunda o navă de patrulare rusă – „Serghei Kotov”.

Pierderile tot mai mari au forțat Rusia să mute navele din Sevastopol în alte porturi mai mici de pe coasta rusă, cum ar fi Novorossiysk, care sunt mai departe de raza de acțiune a dronelor și rachetelor ucrainene.

Se precizează că Moscova l-ar fi concediat pe comandantul flotei ca răspuns la înfrângeri, în conformitate cu alte dăți în care a înlăturat personalități de rang înalt fără a anunța acest lucru în mod oficial.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un grup de reflecție american, a apreciat că Șoigu se pregătea fie să își revendice meritele în cazul în care noile măsuri se dovedesc a fi de succes, fie „să dea vina pe alți comandanți” în cazul în care acestea eșuează.