De marți, sporește numărul militarilor străini de la Mihail Kogălniceanu. Piloţii Forțelor Aeriene Regale Britanice s-au alăturat misiunilor de patrulare.

Sunt 220 și vreme de patru luni vor face Poliţie Aeriană, alături de românii din baza de la malul mării.

Britanicii au adus la baza de la Mihai Kogălniceanu şase aeronave Eurofighter Typhoon.

Richard Leask, comandant de escadrilă: „Apărarea spațiului aerian al NATO este extrem de serioasă.

Reporter: Cum arată o zi? O zi în Români?

Richard Leask, comandant de escadrilă: Vom fi în alertă, vom face poliție aeriană. Întotdeauna suntem pregătiți să ridicăm avioanele în aer.”

Karl Bird, comandant de escadrilă: „Misiunea aceasta este o provocare, nu știi ce îți aduce fiecare zi.

Reporter: La ce vă așteptați?

Karl Bird, comandant de escadrilă: Ar fi bine să ducem acasă în siguranță pe toată lumea, să îndeplinim misiunea. România are graniță cu Ucraina, suntem aici să apărăm NATO.”

Britanicii nu sunt pentru prima oară în țara noastră. Aceasta este cea de a cincea rotație la baza Mihail Kogălniceanu din Constanța. Militarii Forțelor Regale Aeriene Britanice vor sta patru luni, timp în care vor executa misiuni de poliție aeriană.

Odată cu sosirea britanicilor, numărul militarilor de la Mihail Kogălniceanu ajunge la 4.000.

Nicolae Crețu, comandantul bazei Mihail Kogălniceanu: „Partenerul american. Avem partenerul francez cu un element de sprijin național, dislocate în bază, apoi avem detașamentul britanic și un detașament tot de aeronave Eurofighter din Spania.”

Misiunile de poliție aeriană sunt extrem de importante, în contextul războiului de la granițele României. Dronă marina care plutea în apropiere de Tuzla, săptămâna trecută, a fost descoperită de un avion de recunoaștere francez.