Sistemul de Garanție Returnare are tot mai mulţi utilizatori. În cele 4 luni de la lansare s-au strâns în jur de 100 de milioane de ambalaje de plastic, aluminiu şi metal.

Inclusiv pe internet oamenii postează diferite înregistrări în care ne arată cum reciclează. Pe internet circulă însă şi videoclipuri menite să dezinformeze avertizează oficialii de la mediu.

Un videoclip postat pe Tik Tok are peste un milion de vizualizări în 4 zile. Bărbatul care a filmat susține că într-un bax de bere erau atât sticle cu sigla Sistemului de Garanție Returnare, cât şi fără.

Astfel de erori, spune Ministrul Mediului, nu pot fi făcute pe linia de producție. Mai ales că cei mai mulți între producători au linii automatizate.

Mircea Fechet – Ministrul Mediului: „Am vorbit cu reprezentanții producătorului și în niciun caz nu poate exista în același ambalaj, în același six pack cum îl numim noi și bere produsă anul trecut și bere produsă anul acesta. Pe linia de fabricație ori avem ambalaj SGR ori avem ambalaj non SGR. Nu există această posibilitate să avem 2 de un fel și 4 de un fel, eu cred că fie dintr-o eroare fie în mod intenționat pentru a propaga un fake news au înlocuit 2 sticle mai noi cu 2 sticle mai vechi și au încercat să atragă multe like-uri”.

Tot pe internet au început să apară şi videoclipuri amuzante care promovează reciclarea.

În primele 4 luni de la lansarea Sistemului de Garanție Returnare au fost recuperate 100 de milioane de ambalaje. Iar până la finalul anului ținta este ca 65% dintre recipientele puse în vânzare să fie reciclate.

Potrivit unui studiu Kantar, comandat de RETURO peste 50% dintre cei intervievați au declarat că au dus la reciclat ambalaje cu sigla SGR.

Dintre aceștia, 25% spun că reciclează constant, iar 58 de procente au făcut de cel puțin 3 ori acest lucru.

Prin Sistemul de Garanție Returnare ar trebui recuperate aproximativ 7 miliarde de ambalaje anual.