Potrivit DIICOT, procurorii Structurii Centrale, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi structurilor subordonate au pus în aplicare 33 mandate de percheziţie domiciliară pe raza judeţelor Dolj, Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Argeş, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi şi trecere ilegală a frontierei de stat.

În baza probatoriului administrat s-a reţinut că, la începutul anului 2023, pe teritoriul României, a fost constituit un grup infracţional organizat format din cetăţeni români, bulgari, irakieni şi bengalezi, având ca scop comiterea infracţiunii de trafic de migranţi, în vederea obţinerii în mod ilicit şi facil a unor importante sume de bani, grup care a acţionat până în prezent.

ULTIMELE ȘTIRI

Adrian Sârbu: Democrația a deraiat. Găștile de partid promovează impostura și prăduiesc banii de la buget. Principiile de guvernanță sunt sfidate. Și interesul tău, ca votant și plătitor de taxe

Avertisment. Preţul bananelor va creşte, avertizează experţii

DIICOT. Peste 500 de migranţi puşi în pericol de traficanţi: sume între 4000 şi 5000 de euro pentru fiecare

O regiune celebră din Franţa, pas spre autonomie. Există acordul guvernului

Vezi mai multe articole din categoria social

„Mecanismul infracţional a presupus identificarea de migranţi de origine arabă, care doreau să ajungă în ţările din vestul Europei, în special Germania, ulterior membrii grupului acţionând pe următoarele paliere: preluarea migranţilor, cu barca, de pe malul bulgăresc al Dunării, pătrunderea ilegală în România în zona judeţului Dolj, transportarea acestora cu maşini de marfă către vestul ţării, cazarea pentru scurt timp (1-2 zile) în zona Timişoara-Arad, urmată de preluarea migranţilor de către alţi şoferi şi îmbarcarea în autovehicule mari de transport marfă (în general TIR-uri), în încercarea de trecere a graniţei spre ţări din vestul continentului”, spun procurorii DIICOT.

Transportul iniţial, de la malul românesc al Dunării către zona de vest a ţării, se realiza în autoutilitare (dube) de transport marfă sau autoturisme de teren, în grupuri de câte 20-30 de migranţi, ascunşi printre mărfuri.

DIICOT atrage atenţia că viaţa migranţilor era pusă permanent în pericol pe durata deplasării.

„Cu ocazia unui astfel de transport, unul dintre şoferi (membru al grupului infracţional organizat) a fost implicat într-un accident rutier soldat cu rănirea migranţilor. Pentru fiecare persoană, membrii grupului infracţional au pretins şi primit între 4.000 de euro şi 5.000 de euro, sumele obţinute în această modalitate, fiind ulterior împărţite între aceştia, în funcţie de poziţia deţinută în ierarhia grupului şi de gradul de implicare în activitatea infracţională. În scopul ascunderii provenienţei ilicite, banii au fost investiţi în autoturisme de lux şi imobile cu destinaţia de locuinţă”, mai spun procurorii.

Pe parcursul urmăririi penale, cu sprijinul Serviciilor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Giurgiu, Dolj, Mehedinţi, Timiş şi Arad, au fost documentate 20 de transporturi prin intermediul cărora membrii grupului au încercat să introducă şi să scoată ilegal din România aproximativ 500 de migranţi.

Audierile se vor desfăşura la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală.

Pe parcursul urmăririi penale, procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au cooperat cu autorităţile judiciare din Bulgaria şi Germania, beneficiind şi de suportul EUROPOL, care a facilitat schimbul de informaţii.

Activităţile sunt realizate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul IGPF, ITPF Giurgiu, Garda de Coastă, ITPF Iaşi, ITPF Timişoara, ITPF Oradea, ITPF Sighetu Marmaţiei şi Centrul de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi Bucureşti-Otopeni. La acţiune participă şi forţe din cadrul Jandarmeriei Române şi al Inspectoratului General pentru Imigrări. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic din cadrul DIICOT şi Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.