Guvernul francez şi liderii corsicani au ajuns peste noapte la un acord asupra unui proiect de „dispoziţie constituţională” care prevede „recunoaşterea unui statut de autonomie” pentru insulă „în cadrul Republicii”, un pas în faţă către proiectul pentru o Corsica autonomă.

Proiectul de acord va fi trimis la vot Adunării Teritoriale din Corsica, a explicat ministrul de Interne, Gérald Darmanin. Textul – a adăugat ministrul – „respectă atât limitele stabilite de Preşedintele Republicii şi de mine, cât şi timpul impus” de Emmanuel Macron, o perioadă de şase luni pentru a ajunge la un acord.

ULTIMELE ȘTIRI

Adrian Sârbu: Democrația a deraiat. Găștile de partid promovează impostura și prăduiesc banii de la buget. Principiile de guvernanță sunt sfidate. Și interesul tău, ca votant și plătitor de taxe

Avertisment. Preţul bananelor va creşte, avertizează experţii

DIICOT. Peste 500 de migranţi puşi în pericol de traficanţi: sume între 4000 şi 5000 de euro pentru fiecare

O regiune celebră din Franţa, pas spre autonomie. Există acordul guvernului

Vezi mai multe articole din categoria social

Devenită regiune franceză la sfârşitul secolului al XVIII-lea, Corsica a avut întotdeauna o relaţie dificilă cu Parisul şi a trecut prin perioade de revendicări şi de independenţă.

La sfârşitul lunii septembrie, Macron a vorbit despre un „moment istoric”, lansând propunerea de a acorda „autonomie” Corsicii, aşa cum o cer de atâţia ani liderii săi naţionalişti.