Dacă vrei să îți faci acasă propriul dezinfectant natural cu bicarbonat de sodiu, vei avea nevoie doar de câteva ingrediente.

Nu numai că prepararea propriului dezinfectant acasă reduce consumul de plastic (majoritatea dezinfectanților cumpărați din magazin vin în ambalaje de plastic), dar limitează și cantitatea de substanțe chimice toxice nocive pe care le aduci în casa ta și în jurul familiei tale.

În plus, spre deosebire de ceea ce se crede în mod obișnuit, dezinfectanții naturali funcționează la fel de bine, dacă nu chiar mai bine, decât variantele cumpărate din magazin, care sunt încărcate cu ingrediente discutabile.

Bicarbonatul de sodiu poate neutraliza mirosurile, îndepărta petele, curăța obiectele dificile și dizolva grăsimile. Și atunci când este combinat cu alte ingrediente curate precum oțetul, devine un agent de curățare chiar mai puternic.

Bicarbonatul de sodiu este o formă naturală de sare care este obținută prin amestecarea moleculelor de carbon, sodiu, hidrogen și oxigen.

În afară de beneficiile de curățare pe care le oferă bicarbonatul de sodiu, este folosit și în rețetele de patiserie, ceea ce înseamnă că este sigur de consumat și nu este periculos pentru copii sau animale de companie, spre deosebire de curățătorii chimici.

De ce să riști să-ți afectezi sănătatea când poți folosi ceva la fel de eficient și accesibil ca bicarbonatul de sodiu pentru a curăța cele mai grele mizerii din bucătărie?

Egiptenii antici au folosit pentru prima dată ceea ce numim acum bicarbonat de sodiu prin extragerea bicarbonatului de sodiu din depozitele naturale de minerale. A fost folosit inițial ca un ingredient care curăță dinții și ca bază pentru vopselele făcute în casă.

În timp ce bicarbonatul de sodiu este natural, tipul pe care majoritatea oamenilor îl au în dulapuri este de obicei extras și creat printr-un proces chimic pentru a-l transforma în pudră.

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient sigur, dar poate fi toxic în cantități foarte mari.

Iată ce îți trebuie pentru un dezinfectant natural cu bicarbonat de casă:

· 1 ceașcă și jumătate bicarbonat de sodiu

· Jumătate de ceașcă de săpun lichid

· 2 linguri oțet alb

· 2 linguri apă

· 5 până la 9 picături ulei esențial (opțional)

Combinația dintre bicarbonatul de sodiu și oțet este probabil una dintre cele mai populare rețete care există pentru curățenie.

Datorită acidității oțetului, bicarbonatul de sodiu face spumă și eliberează dioxid de carbon atunci când este adăugat la această soluție. Reacția funcționează în favoarea ta atunci când este adăugată la murdărie sau grăsime, deoarece va descompune murdăria în timp ce eliberează gaz.

Bicarbonatul de sodiu și oțetul pot fi folosite împreună pentru a spăla vase, mizeriile și blocajele din bucătărie, chiar și pentru spălarea rufelor. În timp ce cele două pot fi foarte puternice pe cont propriu, pasta poate fi, de asemenea, combinată cu apă și săpun lichid pentru o aplicare pulverizabilă.

Într-o sticlă de pulverizare reutilizabilă, pune cu ajutorul unei pâlnii acest amestec și agită bine pentru a combina și pentru a dizolva bicarbonatul de sodiu.

Cu acest spray poți curăța toate suprafețele din casa ta. De la mese, birouri, chiuvetă, aragaz, până la toată baia: toaletă, cadă, etc. Folosește acest spray pentru a curăța frigiderul pe exterior și pe interior.

Pulverizează generos și lasă să acționeze pentru mizeriile foarte încăpățânate.

Pentru curățarea suprafețelor foarte murdare, pregătește o pastă folosind 2 părți bicarbonat de sodiu și 1 parte apă și aplică direct sau folosește o cârpă pentru a șterge suprafața.

Pentru oale și tigăi extrem de murdare, pulverizează acest amestec și lasă să stea timp de o oră. Apoi, folosește un burete pentru a le curăța.

Pentru mâncarea lipită foarte tare, fierbe puțină apă în oalele murdare și adaugă bicarbonat de sodiu în apa caldă (de această dată 2 părți apă la 1 parte bicarbonat de sodiu). Lasă să stea până se răcește și apoi freacă cu un burete.

Apă și bicarbonat de sodiu împreună pot fi folosite pentru ștergerea petelor de cafea sau ceai, pentru lustruirea ustensilelor și pentru curățarea cuptoarelor și aragazurilor. În cantități mari, poate fi folosit și pentru a șterge pardoselile cu gresie.

Atunci când este aplicat pe murdării din jurul casei, bicarbonatul de sodiu acționează ca un absorbant de mirosuri și un abraziv ușor care poate desprinde rapid resturile lipite fără a deteriora suprafața.

Asociat cu alte substanțe, cum ar fi detergentul de vase sau oțetul, bicarbonatul de sodiu devine un agent de curățare și mai puternic, permițându-ți să elimini reziduurile grase, să lustruiești metalul, să deblochezi scurgerile și multe altele.

Folosește bicarbonat de sodiu și câteva picături de detergent de vase pentru a freca pereții cabinei de duș. Pentru podeaua cabinei de duș, presară bicarbonat de sodiu pe suprafață, stropește detergent de vase peste bicarbonat de sodiu și freacă podeaua cu o perie umedă.

Clătește toate suprafețele cabinei de duș cu apă caldă.

Șterge pereții și podeaua cu o cârpă de microfibră uscată.

Menține scurgerile din baie fără mirosuri cu ajutorul bicarbonatului de sodiu.

O dată pe săptămână, curăță scurgerea chiuvetei, băii și cabinei de duș cu bicarbonat de sodiu. Toarnă apă fierbinte prin scurgere înainte de a turna ½ ceașcă de bicarbonat de sodiu. Lasă bicarbonatul de sodiu să acționeze timp de 15 minute.

Clătește cu apă fierbinte pentru a elimina mirosurile de mucegai și resturile.

Amestecă bicarbonat de sodiu cu oțet pentru petele încăpățânate sau pentru mirosurile puternice, cum ar fi urina de pisică.

Fă o pastă pe care fie o lași să acționeze peste pată, fie cureți locul unde miroase urât.

De asemenea, poți folosi bicarbonat de sodiu și oțet pentru perdele pătate, cuverturi sau covoare cu pete dificile.

Această combinație este ideală pentru a scoate petele de grăsime sau ulei. Dacă vrei să ai bijuterii curate, amestecă pastă de dinți cu bicarbonat de sodiu și freacă bijuteriile de argint cu această pastă.

Clătește bine și vei avea bijuterii strălucitoare din nou. Merge și cu vasele de metal sau inox, îndepărtând zgârieturile și petele.