Ziua de 8 Martie este contestată, considerată învechită, iar pentru unii poate chiar puțin ipocrită. Sărbătoarea oferă multe prilejuri de discuție în rândul celor din Generația Z, scrie portalul bulgar vbox7.com.

Ce cred tinerii despre 8 Martie, despre drepturile femeilor și sexism? Iată ce au răspuns:

„Cu fiecare an care trece, devenim din ce în ce mai puternice. Pe lângă faptul că suntem șoferițe destul de bune, o proporție semnificativă din pozițiile de conducere în corporații sunt ocupate de femei. Cred în noi și cred că suntem un sex puternic și egal cu bărbații”, spune una dintre tinerele intervievate.

Cu toate acestea, potrivit unei alte tinere, mereu se va simți o diferență între bărbați și femei.

„Mă bucur de mișcările feministe, dar cu siguranță, un bărbat e bărbat, o femeie e femeie. Sunt tradiționalistă în privința asta”, spune ea.

Un tânăr aflat în compania celor două crede că femeile din Bulgaria au drepturi egale cu bărbații, iar în unele situații au chiar o putere mai mare.

Sexismul a scăzut în Bulgaria, iar drepturile femeilor sunt pe deplin respectate, cred femeile intervievate de vbox7.com.

Câteva dintre tinere admit însă că sexismul există în fiecare sferă a vieții. Unele l-au simțit pe pielea lor.

Tânărul are însă o altă părere, care rezumă atitudinea societății bulgare față de feminism:

„Va fi dificil de eradicat asta din conștiința unui bulgar. Când vede pe cineva făcând ceva mai puțin bine, spune că trebuie să fie o femeie.”

Tinerii cred că 8 Martie este o zi pentru fiecare femeie, dar, cu toate acestea, majoritatea nu o sărbătoresc. Cu toate acestea, cred că ar aprecia cadouri, flori sau un tratament puțin diferit de la parteneri, față de celelalte zile.