Tinerii din Gen Z sunt mai conservatori și mai puțin deschiși conceptului de egalitate de șanse, arată un studiu realizat în 2024 cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor.

Un studiu global realizat în 31 de țări de către Ipsos în colaborare cu Institutul Global pentru Leadershipul Femeilor de la King’s College London cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor a arătat că, în ciuda credinței generale că Generația Z este mai deschisă noilor idei decât cei dinaintea lor, ei manifestă opinii mai conservatoare referitoare la aspecte legate de egalitatea de gen.

Una dintre constatările importante indică faptul că Generația Z și Millennials sunt mai predispuși să fie de acord că un bărbat care stă acasă să aibă grijă de copii este mai puțin bărbat (25%, respectiv 27%) decât Generația X (20%) și Baby Boomers (11%). Cu toate acestea, în cadrul fiecărei generații există diferențe de opinie. Există o diferență de 20 de puncte procentuale între bărbații din Generația Z (60%) și femeile din Generația Z (40%) când vine vorba despre credința că eforturile pentru egalitatea femeilor sunt discriminatorii față de bărbați.

Două treimi (65%) dintre respondenți sunt de acord că nu se va ajunge la o egalitate de șanse între femeile și bărbații din țara lor, decât dacă bărbații iau măsuri pentru a susține drepturile femeilor. Cu toate acestea, jumătate (51%) dintre respondenți consideră că bărbaților li se cere să facă prea mult pentru a promova egalitatea, iar mai puțin de 40% se identifică cu mișcarea feministă.

Șapte din zece persoane (70%) care au experiență de a trăi sub conducerea unui politician de sex masculin sau feminin nu au preferințe în ceea ce privește genulâ liderului lor politic.

Când vine vorba de egalitatea de gen, tinerii nu manifestă întotdeauna cel mai mare grad de susținere. Peste jumătate dintre Generația Z și Millennials cred că, în ceea ce privește acordarea drepturilor egale femeilor cu bărbații, lucrurile au mers destul de departe în țara lor (57% Generația Z, 60% Millennials), în comparație cu 43% din Baby Boomers.

Din studiu rezultă că nu există o preferință pentru genul liderilor lor – dar experiența contează

Majoritatea respondenților au spus că nu ar avea nicio preferință între un bărbat și o femeie dacă ar avea de făcut o alegere. Dar experiența contează. Cu cât o persoană are mai multă experiență, indiferent că este femeie sau bărbat, cu atât contează mai puțin genul.

Șapte din zece respondenți (70%), care au experiență de a trăi sub conducerea unui politician de sex masculin sau feminin, nu au preferințe în ceea ce privește genul liderului politic.

Majoritatea respondenților, la nivel global, cred că politicienii de sex masculin și feminin sunt la fel de buni în apărarea securității naționale (43%), readucerea economiei pe făgașul corect (43%) și combaterea criminalității (42%). Sau că sunt la fel de răi, indiferent de gen (17%, 22% și 21%, respectiv).