Așa-zisul congresTransnistriascamatorieguvernguvern

Reprezentantul guverncongresscamatorie

„Este o altă campanie prin care se încearcă isterizarea societății în jurul acestui așa-numit eveniment de la Tiraspol. E un eveniment pus la cale de cei din stânga Nistrului și de cei de la Kremlin. Nu vedem pericole de destabilizare. Urmărim foarte atent și reiterăm că regiunea transnistreană este aliniată la obiectivul de pace și securitate”, a afirmat Daniel Vodă.

Publicația citată arată că așa-zisul președinte al pretinsului legislativ din regiunea separatistă, Alexandr Corșunov, a acuzat Chișinăul, în cadrul discursului său ținut la eveniment, de „presiuni politice și economice” asupra regiunii separatiste și a solicitat „partenerilor internaționali” să nu permită „transformarea Transnistriei într-un ghetou al secolului XXI”.

Autoritățile separatiste vorbesc despre „pierderi” între 12 și 30 de milioane de dolari anual la bugetul regiunii, ca urmare a deciziilor Chișinăului de a pune semn de egalitate între agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului.

Separatiștii au votat o rezoluție prin care fac apel la Rusia ”cu solicitarea de a implementa măsuri de protecţie a Transnistriei în condiţiile creşterii presiunii din partea Republicii Moldova. În Transnistria

Separatiștii nu au cerut însă alipirea la Rusia, așa cum se vehicula înaintea congres

Tiraspolul a acuzat, pe de altă parte, Chișinăul de comiterea a patru forme de ”genocid” asupra Transnistriei, prin ”strangularea economică, distrugerea fizică a unei părţi a poporului, negarea protecţiei juridice, încercarea de a impune cu forţa limba”.

Rezoluția separatiștilor va fi trimisă nu doar Rusiei, ci și Parlamentului Uniunii Europene, Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite și Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.