Israelul este în alertă din cauza unui atac iranian care ar putea lovi ținte în următoarele 48 de ore.

Potrivit publicației Wall Street Journal, iranienii vor să se răzbune pentru că le-a fost bombardată ambasada din Siria la sfârșitul lunii trecute.

Însă Teheranul nu dorește să pornească un război în regiune, iar atacul ar putea fi unul mai mult simbolic nu decisiv.

Pe rețelele sociale, conturi afiliate cu Gardienii Revoluției din Iran au postat videoclipuri care simulau atacuri cu rachete asupra reactorului nuclear israelian Dimona, din deșertul Negev sau asupra aeroportului din Haifa. Alte posibile ținte, potrivit unor surse iraniene, ar fi uzinele electrice sau instalațiile de desalinizare.

Numai că Teheranul nu pare hotărât să riște un război deschis. Presa de la Tel Aviv scrie că ayatolahul Khamenei e îngrijorat că aviația israeliană ar răspunde cu un bombardament devastator asupra infrastructurii iraniene și ar prefera atacuri lansate de pe mare, sau de grupările șiite din Irak și Siria, aflate deja în conflict cu Israelul.

De asemenea, e posibil că atacul să vizeze înălțimile Golan sau alte regiuni care nu aparțin Israelului, potrivit dreptului internațional.

În tabăra cealaltă, Israelul dă semnale că e pregătit pentru orice. Surse citate de publicația Yediot Aharonot au declarat că Armata și Mossadul au aprobat deja riposta, în cazul unui atac al Teheranului.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei Israelului: „Un atac venit din teritoriul iranian ar fi o dovadă clară a intențiilor iraniene de a escalada situația din Orientul Mijlociu și de a nu se mai ascunde în spatele organizațiilor pro-iraniene. În ultimele luni, am îmbunătățit și am dezvoltat capacitățile noastre ofensive și vom ști unde să acționăm când va fi cazul”.

În ciuda diferențelor legate de politicile israeliene din Gaza, americanii şi-au anunțat sprijinul pentru Tel Aviv.

Matthew Miller, purtător de cuvânt, departamentul de stat al SUA: Secretarul Blinken a fost implicat diplomatic în ultimele 24 de ore, printr-o serie de telefoane cu omologii săi străini, inclusiv cu ministrul turc de externe Hakan Fidan, ministrul chinez de externe Wang Yi și cel saudit, Faisal bin Farhan. Le-a transmis că o escaladare nu este în interesul nimănui, iar statele respective ar trebui să ceară Iranului să nu escaladeze situația.

Cu toate intervențiile de pe frontul diplomatic, statele occidentale iau măsuri de precauție. Americanii au restricționat călătoriile în Israel pentru angajații guvernamentali. Franța le-a cerut cetățenilor lor să nu călătorească în Iran, Liban, Israel sau în teritoriile palestiniene. Iar Marea Britanie a făcut apel la cetățenii săi să părăsească imediat Israelul.