Patru proiecte de lege care liberalizează accesul la avort în Polonia, depuse de membri ai coaliţiei de guvernământ pro-UE, au depăşit vineri primul obstacol în parlament, relatează AFP.

Moţiunile care cereau respingerea acestor texte au fost respinse de majoritatea parlamentarilor, într-o ţară cu o puternică tradiţie catolică.

Alianţa partidelor pro-UE a venit la putere în octombrie promiţând să legalizeze avortul, care este permis în prezent numai dacă sarcina este rezultatul unei agresiuni sexuale sau incest sau dacă reprezintă o ameninţare directă la adresa vieţii sau sănătăţii mamei.

„Ne ţinem de cuvânt! Parlamentul se va ocupa de toate proiectele de lege referitoare la dreptul la avort”, a transmis Coaliţia Civică a premierului Donald Tusk pe reţelele de socializare.

Proiectele de lege menite să le acorde femeilor mai multe drepturi în privinţa naşterilor trebuie acum prezentate unei comisii parlamentare speciale convocate ulterior.

Grupurile pentru drepturile femeilor şi activiştii din Polonia au salutat rezultatele ca fiind decizii „istorice”.

„Pentru prima dată din 1996, planurile de liberalizare a accesului la avort în Polonia vor fi discutate în a doua lectură. Acesta este un moment istoric”, a declarat Kamila Ferenc de la Federaţia Femeilor şi Planificării Familiale.

Rezultatul acestor voturi mult aşteptate a fost, de asemenea, un test pentru alianţa de guvernare, deoarece unii parlamentari din coaliţia de la putere au fost reticenţi în a susţine legislaţia.

„Am votat pentru toate proiectele. Am făcut acest lucru din respect pentru democraţie şi pentru rezistenţa coaliţiei”, a declarat Szymon Holownia, preşedintele Parlamentului, după vot.

„Programul minim pentru coaliţia guvernamentală era să nu se certe”, a declarat Donald Tusk presei, vorbind despre o „satisfacţie moderată şi prudentă”.

Dar chiar dacă parlamentul aprobă reformele, este puţin probabil ca preşedintele Andrzej Duda, un catolic conservator şi aliat cu partidul naţionalist de opoziţie PiS, să le promulge.

Alianţa de guvernare, formată din Coaliţia Civică şi partenerii săi creştin-democraţi (A Treia Cale) şi de stânga, nu are majoritatea de trei cincimi necesară pentru a răsturna un veto prezidenţial.

În cazul unui impas, alianţa va trebui să aştepte până la alegerile prezidenţiale de anul viitor, în speranţa că Duda va fi înlocuit de un candidat liberal.

Dar „chiar dacă acest marş va fi mai lent, mai lung, va continua”, a spus Tusk.

„Aş dori ca această comisie să-şi termine activitatea până la alegerile prezidenţiale”, a declarat presei, după vot, Natalia Broniarczyk, de la Abortion Dream Team. „Am o întrebare foarte serioasă pentru candidaţii la preşedinţie: Ce veţi face cu proiectul de lege care iese din această comisie?”, a adăugat ea.

Conform unui sondaj Ipsos publicat joi, 35% dintre polonezi susţin dreptul la avort până în a 12-a săptămână de sarcină. În acest sens, 21% dintre cei chestionaţi doresc restabilirea acestui drept în caz de malformaţie a fătului, care a fost abolit de guvernul naţionalist, în timp ce 14% dintre ei consideră că legislaţia actuală este satisfăcătoare.

Aproape un sfert dintre polonezi ar dori un referendum naţional pe această temă.