Vladimir Putin le transmite un mesaj cinic ucrainenilor, după ce le-a bombardat infrastructura, dar susține că nu le-a distrus centralele electrice iarna.

În același timp, liderul de la Kremlin a luat în derâdere discuțiile de pace în Ucraina la care Rusia nu a fost invitată să participe.

Atacul care a distrus complet o mare termocentrală de lângă Kiev arată o dată în plus că Ucraina are nevoie urgentă de apărare aerienă. Asta le-a transmis Volodimir Zelenski liderilor europeni reuniți la Vilnius, cu ocazia Summitului Celor Trei Mări.

Kievul spune că ar fi necesare 26 de sisteme de tip Patriot pentru ca tot teritoriul țării să fie protejat. De șapte dintre acestea e nevoie cât mai rapid.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Toate inițiativele pornesc cu surle și trâmbițe. E însă important ca acestea să și livreze rezultate pentru Ucraina. Apărarea antiaeriană e prioritatea acum. Putin încearcă de trei ani să ne distrugă infrastructura energetică.”

Vladimir Putin a ținut să sublinieze că atacurile ruse reprezintă „răspunsul” la loviturile ucrainene cu drone vizând rafinării din Rusia.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Vreau să subliniez că, din motive umanitare, nu am lansat aceste atacuri în timpul iernii. Dar, după mai multe atacuri asupra infrastructurii noastre energetice, a trebuit să răspundem.”

Liderul de la Kremlin a luat în derâdere summitul pentru pace care va fi găzduit în iunie de Elveția, la care Moscova nu a fost invitată. Discuţii privind Ucraina în absenţa Rusiei nu au niciun „sens” – spune Puţin.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Ei spun că noi refuzăm să negociem. Nu ne invită, dar tot noi refuzăm. Ne-am amuza dacă nu ar fi de-a dreptul trist. Încă o dată, vreau să subliniez că Rusia susține (negocieri de pace), dar nu într-un format în care ni se impun prevederi care nu au nicio legătură cu realitatea.”

Președintele Franței a pus piatra de temelia pentru o nouă fabrică de pulberi pentru obuze, care urmează să facă primele livrări către Ucraina în prima parte a anului viitor.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Ne-ați auzit vorbind cu regularitate în ultima perioadă despre economia de război. Trebuie să trimitem arme Ucrainei ca să poată rezista atacurilor Rusiei. Sunt convins să aceasta e o realitate geopolitică în care vom trăi multă vreme.”

Ministrul britanical apărării Grant Shapps a declarat că o armă laser de mare putere ar putea fi livrată Ucrainei pentru a doborî dronele rusești. Dragon Fire urma să fie introdusă în uz până în 2027, dar Shapps a spus că vrea ca producția să fie „accelerată” și arma cu laser să fie disponibilă mai devreme.

Pe de altă parte, un fost ministru britanic al apărării – care a demisionat luna trecută – susține ideea președintelui Macron de a trimite trupe occidentale pe teritoriul Ucrainei, pentru a sprijini efortul de război al Kievului. Dar departe de linia frontului.