Fostul președinte al României, Traian Băsescu, este de părere că actualul șef al statului, Klaus Iohannis, ar putea fi potrivit pentru funcția de secretar general al NATO.

În opinia lui Băsescu, ”NATO fiind o chestie militară”, iar ”Iohannis un bărbat înalt”, atunci … ”e foarte potrivit”.

Fostul președinte al României a făcut aceste declarații la Bruxelles, într-o discuție cu câțiva jurnaliști români.

El mai este de părere că, în ceea ce privește obținerea unei funcții la nivel european, Klaus Iohannis își poate lua la revedere, deoarece Ursula von der Leyen i-a transmis în mod indirect faptul că acest subiect a fost închis, după ce i-a urat succes în compeția pentru NATO.

Jurnalist: Domnul Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura la NATO. Ce șanse are președintele? Sau … dacă e asta o tactică? Poate negociază o altă poziție, poate la nivel european, anunțând această candidatură..

Traian Băsescu: ”Mă îndoiesc că negociază o poziție la nivel european. Dacă ați observat, la București, Ursula von der Leyen i-a și dorit succes la NATO. Deci cu noi ai închis subiectul, cu Europa!

Dar, dacă vorbim de candidatură, oricum, ca prima reacție, poți să constați că Iohannis e un bărbat înalt. E bun de direcțional în armată. NATO, fiind o chestie militară, e foarte potrivit. Iar dacă în negocieri va obține și funcția, va trece de la condiția de direcțional la condiția de secretar general”.

Klaus Iohannis s-a asigurat de susținerea mai multor state membre înainte să spună ce are de gand, cred analiștii consultați de Știrile Pro TV. El ar avea mai multe șanse decât fostul premier al Olandei, Mark Rutte, singurul care a anunțat până acum că vrea să conducă alianța.

Oficial, mandatul actualului secretar general NATO, Jens Stoltenberg, se termină în luna octombrie, dar au fost voci care au spus că Alianța ar vrea să anunțe viitorul șef în luna iulie, când este programat la Washington un summit în care alianța aniversează 75 de ani de la înființare.

Acum se speculează că Iohannis nu ar mai rămâne la Palatul Cotroceni până pe 21 decembrie, când i se termină mandatul, iar România ar avea alegeri prezidențiale în toamnă. Președintele a negat.