Un tanc de luptă nord-coreean proaspăt ieșit din liniile de fabricație a fost „probat” de liderul Kim Jong Un. Este un „nou tip de tanc de luptă” iar momentul inaugurării nu pare să fie ales întâmplător.

Exerciţiile militare din Coreea de Nord, când a avut loc și momentul prezentării noului tanc, au avut loc în timp ce Statele Unite şi Coreea de Sud desfăşoară exerciţii comune, a informat joi agenţia de presă nord-coreeană KCNA, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Îmbrăcat într-o jachetă de piele neagră, Kim Jong Un a supravegheat exerciţii militare şi i-a salutat apoi pe soldaţii nord-coreeni în ţinută de camuflaj, în uralele acestora, potrivit imaginilor difuzate de KCNA.

După ce a trecut în revistă echipajele tancurilor, liderul nord-coreean „a urcat într-un nou tip de tanc de luptă, a apucat maneta de comandă şi a condus singur tancul”, conform sursei citate.

Kim Jong Un s-a declarat foarte mulţumit de „puterea excelentă de lovitură” a acestui tanc de luptă. El a subliniat, de asemenea „importanţa rolului şi responsabilităţii tancurilor în războiul modern” şi a insistat asupra „necesităţii de a organiza exerciţii ample, care simulează un război adevărat”.

Aceste exerciţii au avut loc în ultima zi a exerciţiilor militare anuale de primăvară ale Statelor Unite şi Coreei de Sud, care au dublat numărul de soldaţi participanţi în acest an faţă de 2023, pentru a se pregăti mai bine să răspundă ameninţărilor nucleare tot mai mari din partea regimului de la Phenian.

Coreea de Nord, care deţine arme nucleare, condamnă de mulţi ani aceste exerciţii, pe care le consideră a fi repetiţii pentru o invazie a teritoriului său. Phenianul a efectuat deja teste de arme ca răspuns la astfel de exerciţii comune.

De la începutul anului, Coreea de Nord a desemnat Coreea de Sud drept „principalul său inamic”, a închis agenţii dedicate reunificării şi dialogului inter-coreean şi a ameninţat cu războiul pentru orice încălcare a teritoriului său, „fie şi cu 0,001 milimetri”.