Rusia a început să voteze vineri în cadrul unor alegeri menite să prelungească cu încă şase ani perioada petrecută la putere a preşedintelui Vladimir Putin, în timp ce Kievul a catalogat scrutinul drept o „farsă” şi a lansat o avalanşă de atacuriasupra regiunilor de frontieră.

20 de ţări au denunţat oficial aşa-zisele „alegeri” prezidenţiale din Rusia şi organizarea lor în teritoriile din Ucraina, ocupate de Rusia.

„Viitoarele alegeri prezidenţiale din Rusia nu vor fi nici libere, nici corecte şi vor fi afectate de o reprimare cuprinzătoare a opoziţiei şi a presei independente şi vor suferi de o absenţă totală de alternative legitime, de o lipsă de supraveghere internaţională, ceea ce va face ca rezultatul să fie lipsit de orice aparenţă de validitate democratică”, se precizează în comunicatul comun.

Declaraţia corespunzătoare a fost semnată de SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, România, Letonia, Lituania, Estonia, Luxemburg, Cehia, Danemarca, Irlanda, Polonia, Germania, Italia, Ucraina, Moldova, Islanda, Spania, România, Israel, Belgia.

Aproape trei sute de secţii de votare se deschid pentru alegerile prezidenţiale din Rusia în străinătate – în 144 de ţări.

În urmă cu şase ani existau 401 de secţtii în 145 de ţări. Reducerea secţiilor pentru vot în străinătate a fost asociată cu acţiuni aşa zis neprietenoase întreprinse împotriva misiunilor diplomatice ruse.

ULTIMELE ȘTIRI

A.I. ar putea duce la „extincția speciei umane”. Gladstone AI a publicat un raport privind efectele catastrofale ale Inteligenței Artificiale: „Guvernul SUA trebuie să intervină de urgență”

Maria Zakharova, text plin de atacuri la adresa României după votul privind Tezaurul: „Românii, aliaţii lui Hitler, au datorii de miliarde către Rusia”

Semnificaţii istorice pentru data de 15 martie. De la asasinarea lui Iulius Cezar la întoarcerea lui Cristofor Columb şi bătălia de la Monte Cassino

HOROSCOP 15 martie. Patru zodii, din nou la o răscruce de drumuri. Trebuie să ia o decizie urgent

Vezi mai multe articole din categoria externe