Guvernul irlandez a fost învins la referendumul privind schimbarea constituţiei ţării, a recunoscut sâmbătă premierul Leo Varadkar, potrivit Sky News.

Referendumul a avut loc vineri, de Ziua Internaţională a Femeii. Autorităţile au propus modificarea articolul 41.2 din Constituţia Irlandei, care datează din 1937.

„Statul recunoaşte că, prin viaţa ei în familie, femeia oferă statului un sprijin fără de care binele comun nu poate fi realizat. Statul se va strădui, prin urmare, să se asigure că mamele nu vor fi obligate, din cauza necesităţii economice, să se angajeze şi să-şi neglijeze îndatoririle lor în casă”, scrie în articol.

ULTIMELE ȘTIRI

România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană. Cristian Hostiuc: „Gabriel Resources a pierdut tot”

Referendum: irlandezii au decis să păstreze în Constituţie sintagma „locul femeii este în casă”

România a primit finanţări record din partea BEI în 2023. Anunţul făcut de noua preşedintă a instituţiei

Derby în Superligă: Rapid – FCSB, meci cu casa închisă. Giuleştenii vor să reducă distanţa faţă de lider

Vezi mai multe articole din categoria social

Guvernul a susţinut că limbajul este „sexist” şi „demodat” şi ar trebui şters. Cei care se împotrivesc au susţinut că prin constituţie nu se transmite că locul femeii este în casă, ci se oferă recunoaştere a muncii pe care o fac femeile în familie. Până la urmă, propunerea a fost respinsă prin vot.

A doua întrebare de la referendum s-a referit la familie. Autorităţile au încercat să extindă definiţia constituţională a unei familii de la căsătorie la „relaţii durabile”. Şi această propunere a fost respinsă de participanţii la referendum.