Discuţiile legate de ceea ce se întâmplă cu concediile de odihnă apar întotdeauna în rândul angajaţilor mai ales la începutul anului când aceştia constată că nu şi-au efectuat toate zilele de concediu disponibile pentru anul anterior.

Angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2022 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2024.

Ce prevede Codul muncii pentru angajaţi, în ceea ce priveşte concediile de odihnă:

ULTIMELE ȘTIRI

România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană. Cristian Hostiuc: „Gabriel Resources a pierdut tot”

Derby în Superligă: Rapid – FCSB, meci cu casa închisă. Giuleştenii vor să reducă distanţa faţă de lider

Insulele Hebride caută medici. Oferă salarii uriaşe şi peisaje uluitoare

Karl Nehammer, după vizita în România: Sistemul Schengen nu funcţionează, prin urmare nu poate fi extins / „Companiile noastre sunt puternic implicate în România şi creează mii de locuri de muncă”

Vezi mai multe articole din categoria social

Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă

(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.

(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihnă

(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.

(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Conform prevederilor Codului Muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2022 se pot lua până la data de 30 iunie 2024.