Pe o piață invadată de alimente procesate industrial ies în evidență tot mai mult produsele obținute din ingrediente locale: lactatele, carnea ori conservele din legume și fructe atestate ca produse montane.

Conțin ingrediente din zona de munte și sunt foarte apreciate de clienți. În toată țara sunt peste 4.000 de producători atestați pentru produse montane.

Oile familiei Dragomir pasc toată ziua pe pășunile de pe Valea Hârtibaciului. Din laptele lor se face telemeaua din Sibiu pentru care oamenii au certificarea de produs montan. Este un act care dovedește că produsul este obținut din ingrediente de la munte, acolo unde aerul este mai curat, iar poluarea redusă.

Florin Dragomir, producător local: „Flora, fauna, apa, toate concură la calitatea produsului. Deosebit, deoarece și iarba pe care o mânăncă animalul… ce îi dai să mănânce, aia produce. Omul dacă vede că ai acte care demonstrează trasabilitatea produsului și vede că într-adevăr e din zona montană, altfel cumpără. Și e sigur de ce cumpără”.

După ce au văzuit beneficiile, și alți producători s-au acreditat și au câștigat astfel încrederea clienților. Târgurile unde se vând astfel de produse sunt pline.

Potrivit oficialilor, o treime dintre producatorii agricoli din România sunt în zona montană și mulți caută să își certifice produsele. Majoritatea au afaceri mici, de familie.

Numai în ultimul an, peste 600 de producători au primit certificare de produs montan pentru alimentele lor. Și așa se face că numărul produselor certificate astfel a ajuns să depășească 4.000. Jumătate dintre ele sunt fructe și legume crescute în zonă de munte, în jur de 1.000 sunt lactate și alte 1.000 sunt diferite tipuri de cărnuri și mezeluri.

Ionuț Diaconeasa, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii: „Au văzut avantajele în fața consumatorilor atunci când afișează eticheta de produs montan și atunci au început să recurgă toți la această certificare. Sunt cei care cu adevărat sunt din zona de munte și pot demonstra cu documente și la controalele Agenției Naționale a Zonei Montane că materia primă și procesarea se fac cu adevărat în zona montană”.

Soții Covalschi, de pildă, sunt din Bucovina și de curând au depus documentele pentru acreditare. Fac zacuscă, dulcețuri și siropuri cu fructe și ciuperci culese din pădurile din Vatra Moldoviței.

Domnica Covalschi, producător local: „Vrem să dovedim că ceea ce facem este tradițional, noi gătim în sistem tradițional, adică gătim la foc de lemne, cu legumele copate pe plită, curățate manual. Și atunci de ce nu? De ce să nu avem și un atestat? Să se vadă și în altă parte, că la noi acasă se vede”.

Atestările îi ajută pe producători să obțină mai ușor și fonduri europene.