Preşedintele francez Emmanuel Macron a subliniat situaţia critică din Ucraina, declarând că o victorie a Rusiei ar compromite semnificativ securitatea Europei, scrie Le Monde.

Într-un interviu televizat, Macron a reiterat importanţa susţinerii Ucrainei, etichetând conflictul drept ”existenţial pentru Europa noastră şi pentru Franţa”. A avertizat împotriva impunerii limitărilor asistenţei către Ucraina, subliniind că astfel de măsuri ar echivala cu acceptarea înfrângerii.

ULTIMELE ȘTIRI

Interviu cu Emmanuel Macron: „Nu vom mai avea securitate” în Europa dacă Rusia „câștigă” în Ucraina

Macron avertizează că victoria Rusiei în Ucraina ar pune în pericol securitatea Europei

Cel puţin 60 de migranţi au murit după ce o barcă pneumatică a avut probleme în Marea Mediterană

PSD şi PNL, o nouă amânare în stabilirea candidatului/candidaţilor pentru Primăria Capitalei

Vezi mai multe articole din categoria externe

În timp ce Macron a recunoscut posibilitatea de a trimite trupe occidentale în Ucraina, a clarificat că situaţia actuală nu necesită o astfel de acţiune. Cu toate acestea, a subliniat că toate opţiunile rămân pe masă. Macron a accentuat faptul că orice decizie de escaladare a implicării militare ar depinde de acţiunile Moscovei, indicând că Franţa nu ar conduce o ofensivă în Ucraina, dar a afirmat necesitatea menţinerii puterii pentru pace.

Preşedintele francez a criticat reticenţa în susţinerea Ucrainei, subliniind necesitatea unei poziţii clare şi hotărâte împotriva agresiunii ruse. Acesta a afirmat că realizarea păcii în Ucraina necesită rezilienţă şi hotărâre, subliniind obiectivul de a împiedica Rusia să prevaleze în conflict.

Remarcile lui Macron intervin în contextul unui dezbateri şi manevre politice în curs în Franţa cu privire la strategia sa în Ucraina. Assemblée Nationale a aprobat recent sprijinul guvernului pentru Ucraina, subliniind angajamentul ţării în conflict. Poziţia lui Macron vizează unificarea eforturilor europene şi menţinerea presiunii asupra Rusiei, cu implicări atât pentru securitatea regională, cât şi pentru stabilitatea economică internă.