UPDATE Zelenski se întâlneşte astăzi cu preşedintele Erdogan în Turcia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, se vor întâlni astăzi (8 martie – n.r.), în Turcia. Cei doi lideri vor discuta despre războiul Rusiei, acordul privind cerealele din Marea Neagră şi relaţiile bilaterale, potrivit anunţului publicat de preşedintele turc pe platforma X.

Acordul privind cerealele, negociat pentru prima dată de Turcia şi ONU în iulie 2022, a permis Ucrainei să îşi exporte cerealele chiar şi pe fondul invaziei ruseşti la scară largă în curs de desfăşurare. Moscova a reziliat unilateral acordul în iulie 2023, potrivit Kyiv Independent.

ULTIMELE ȘTIRI

Franța și Moldova au semnat acorduri bilaterale de apărare, pe fondul amenințărilor Rusiei. Maia Sandu: „Dacă agresorul nu este oprit, războiul va fi mai aproape de noi, de tine”

Ziua Internaţională a Femeii. Istoria zilei de 8 Martie în România şi în lume

Războiul din Ucraina, ziua 744. Marea Britanie alocă 416 milioane de dolari pentru 10.000 de drone în Ucraina / Întâlnire Zelenski-Erdogan în Turcia

Prognoza meteo pentru luna martie: Primăvara vine cu ploi abundente în întreaga ţară

Vezi mai multe articole din categoria externe

Ucraina a lansat un nou coridor la Marea Neagră în august, fără participarea Rusiei.

În timpul invaziei la scară largă, Turcia a încercat să menţină legături bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova. Ankara a oferit ajutor Ucrainei şi a sprijinit-o în discuţiile privind integritatea teritorială, opunându-se în acelaşi timp sancţiunilor impuse Rusiei.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Marea Britanie va aloca 416 milioane de dolari pentru achiziţionarea a peste 10.000 de drone „de ultimă generaţie” pentru Ucraina, a anunţat la 7 martie secretarul Apărării, Grant Shapps, potrivit Kyiv Independent.

Anunţul a fost făcut de Shapps în timpul unei vizite la Kiev, la 7 martie, acolo unde s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu ministrul Apărării, Rustem Umerov.

Oficialul britanic a declarat că 128 de milioane de dolari vor fi folosiţi pentru capacităţile maritime ale Ucrainei, permiţând Kievului ,,să continue să întoarcă valul în Marea Neagră”, relevă sursa citată.

Majoritatea dronelor vor fi drone cu vedere la prima persoană (FPV) foarte eficiente. Pachetul va include, de asemenea, 1.000 de drone de atac unidirecţionale, cercetate şi dezvoltate în Marea Britanie, precum şi drone de supraveghere şi maritime.

Noul ajutor va spori şi mai mult pachetul de drone în valoare de 256 de milioane de dolari prezentat în ianuarie, în timpul vizitei premierului britanic Rishi Sunak la Kiev.