Trei apropiaţi ai lui Donald Trump – probabil candidat al republicanilor pentru alegerile prezidenţiale americane -, printre care nora sa, au fost desemnaţi vineri la conducerea partidului în timpul unei reuniuni la Houston, informează AFP.

Fostul preşedinte a anunţat în februarie că îi va propune la copreşedinţia Comitetului naţional republican pe Michael Whatley, liderul partidului în Carolina de Nord (sud-est), şi pe Lara Trump, soţia fiului său Eric, fostă producătoare de televiziune.

Donald Trump dorea, de asemenea, ca Chris LaCivita, veteran al campaniilor republicane, să devină principalul responsabil executiv al Comitetului naţional, însărcinat cu „operaţiunile sale de zi cu zi”.

Cei 168 de delegaţi ai partidului reuniţi la Houston, în Texas, i-au îndeplinit fără surprize aceste doleanţe, în absenţa altor candidaţi în aceste posturi.

„Vom munci neobosit în fiecare stat pentru a garanta că va fi uşor să votezi şi dificil să trişezi”, a declarat după desemnarea sa Michael Whatley.

Michael Whatley a susţinut în mod public acuzaţiile nefondate de fraudă lansate de Donald Trump în timpul alegerilor prezidenţiale din 2020, câştigate de candidatul democrat Joe Biden, care va candida din nou, pentru un al doilea mandat.

La rândul său, Lara Trump a precizat că obiectivul este o largă victorie pe 5 noiembrie, descriind miza votului drept o luptă între „bine şi rău”.

Principala misiune a Comitetului naţional republican este de a finanţa costisitoarele campanii ale candidaţilor partidului.

Michael Whatley îi succede Ronnei McDaniel, ea însăşi aleasă în 2016 de Donald Trump, dar cu care relaţiile s-au tensionat din cauza înfrângerilor electorale şi a colectărilor de fonduri dezamăgitoare.

Fostul preşedinte este acum în cursă pentru învestitura republicană, după abandonarea acesteia, miercuri, ce către unica sa concurentă, fosta ambasadoare a SUA la ONU, Nikki Haley, la o zi după „Super Tuesday”, când au loc alegeri primare în 15 state americane, alegeri câştigate la mare distanţă de Donald Trump.

Partidul Republican îşi va desemna oficial candidatul în timpul convenţiei sale naţionale din iulie în Milwaukee, în nordul ţării.