PNL și PSD refac planurile pentru Primăria Capitalei. După ce au anunțat că vor susține un candidat comun, cele două partide au făcut sondaje și au ajuns la altă concluzie.

Un candidat comun numit de PNL ar avea susținerea unora dintre votanții PSD, dar prea puțin alegători liberali și-ar da votul unui social-democrat.

În aceste condiții, fiecare partid și-ar putea desemna un reprezentant.

Conducerea PSD și PNL a analizat două sondaje de opinie în care au fost măsurate notorietatea și șansele de a ajunge primar pentru patru posibili candidați. Din măsurători a rezultat ceea ce liderii partidului știau de mai multă vreme: alianța PNL cu PSD antagonizează electoratul, în loc să-l apropie.

Nicolae Ciucă, președinte PNL: ”Electoratul nu se duce neapărat după un candidat anume și vorbește despre electoratul PNL sau electoratul PSD, și atunci, pentru a ne păstra votul politic și relevanța, aveam această opțiune. ”

În aceste condiții, cele două partide se gandesc la nume separate cel puțin la primăria generală. Din partea PNL, președintele organizației București este cel care vizează primăria generală. Sunt liberali care spun că, fără o alianță cu PSD, candidatura lui Sebastian Burduja pornește cu șansa a patra.

Rareș Bogdan, vicepreședinte PNL: ”Ne punem în spatele lui Sebastian și-l împingem până spre 26-27% și câștigăm.”

Liberalii au însă o mare problemă – o parte din electoratul lor îi dă voturile primarului în funcție, Nicușor Dan.

Sebastian Burduja, președinte PNL București: ”PNL nu a avut un candidat oficial care să-si asume candidatura până acum o lună două. Nicusor Dan a alergat singur și a capitalizat.”

Pe de altă parte, la PSD, șefa organizației București Gabriela Firea invocă sondaje potrivit cărora ar avea cele mai mari șanse să câștige. Numai că partidul său nu a nominalizat-o oficial, iar în discuții neoficiale unii lideri PSD au arătat că senatoarea nu ar avea perspective pentru a crește în sondaje.

Primaria Capitalei este considerată o trambulină pentru funcția supremă în stat. De aceea, liderul PSD, Marcel Ciolacu, ezită să o propună pe colega sa de partid.

Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt PSD: ”Nouă ne trebuie un candidat, și poate fi Gabriela Firea, care din toată măsurătorile să poată să câștige Primăria Capitalei. Dar mai e un pic de lucru pe cifrele respective.”

Sondajele interne scot în față un candidat care ar fi plasat pe locul întâi – Cristian Popescu Piedone, în prezent primar al sectorului cinci. În discuția cu liberalii, social-democrații le-ar fi propus chiar să îl susțină împreună pe controversatul edil de la sectorul cinci, iar aceștia au refuzat categoric.

O decizie finală a partidelor de la putere în privința candidatului la Capitală ar trebui luată până la finalul săptămânii.