Cancelarul Austriei Karl Nehammer sosește joi în România pentru a participa la reuniunea popularilor europeni. Se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul.

Vizita vine la o zi după ce la Congresul Partidului Popular European a fost adoptat un manifest care cere aderarea cât mai rapidă a României la Schengen. A votat inclusiv delegația austriacă, deși inițial se opunea.

Miercuri seară, la finalul primei zile de congres, Partidul Popular European a votat manifestul electoral. Este vorba de fapt despre strategia politică pentru următoarele alegeri.

Cuprinde și un paragraf prin care se cere ca România și Bulgaria să adere la Schengen cât mai curând posibil.

Inițial, partidul cancelarului austriac, Karl Nehammer, partid care face parte din familia politică a PPE, a declarat că nu va vota acest manifest, dar la finalul zilei s-a răzgândit, iar manifestul electoral a fost adoptat în unanimitate.

Este de fapt vorba despre o presiunea diplomatică, nu înseamnă neapărat că România și Bulgaria vor intra în Schengen. Știm deja că aceste țări îndeplinesc condițiile tehnice pentru a se ridica controalele la frontierele terestre, dar că Austria se opune în continuare.

De altfel, cancelarul austriac, Karl Nehammer, va veni joi la congres, unde va susține un discurs, iar apoi se va întâlni cu premierul Ciolacu și cu președintele Klaus Iohannis.

În cea de-a doua zi de congres se va valida și candidatura Ursulei von der Leyen pentru încă un mandat în fruntea Comisiei Europene.