Peste 50% dintre români spun că votează la toate tipurile de alegeri cu partidul pe care îl simpatizează, iar 45.5% nu votează cu acelaşi partid la toate scrutinele.

De asemenea, 50,6% cred că alegerile vor fi corecte, iar 45,8% au o opinie contrarie, în timp ce 71,2% cred că alegerile din 2024 vor fi afectate într-o măsură foarte mare şi mare de dezinformare şi de ştirile false, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, referitor la comportamentul de vot în funcţie de partidul sau candidatul la primărie preferat, percepţia privind corectitudinea alegerilor din 2024 şi influenţa ştirilor false.

Transfer vot candidat pentru primărie

58.1% dintre cei intervievaţi spun că vor vota la alegerile europarlamentare cu partidul/alianţa din care face parte candidatul preferat pentru primărie. 34.9% spun că vor avea o altă opţiune la alegerile europarlamentare decât partidul/alianţa din care face parte candidatul preferat pentru primărie. 2.9% spun că nu s-au hotărât, 3.3% că nu merg la vot, iar 0.7% nu răspund.

Declară că vor vota la alegerile europarlamentare cu partidul/alianţa din care face parte candidatul preferat pentru primărie în special: votanţii PSD-PNL, persoanele peste 60 de ani, cei cu educaţie primară, persoanele inactive şi locuitorii din rural. Spun că vor avea o altă opţiune la alegerile europarlamentare decât partidul/alianţa din care face parte candidatul preferat pentru primărie mai ales: votanţii ADU şi ai AUR, persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe, locuitorii din urbanul mare, angajaţii la privat.

Vot partid la toate tipurile de alegeri

50.5% dintre cei intervievaţi sunt de acord cu afirmaţia ” În general, dacă simpatizez cu un partid politic, votez cu acel partid la toate tipurile de alegeri (europarlamentare, locale, parlamentare, prezidenţiale)”. La polul opus, 45.5% îşi exprimă acordul cu afirmaţia ”În general, dacă simpatizez cu un partid politic, NU votez cu acel partid la toate tipurile de alegeri (europarlamentare, locale, parlamentare, prezidenţiale)”. 4% dintre participanţii la sondaj nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Votanţii PSD-PNL, cei cu educaţie primară, persoanele inactive declară într-o proporţie mai mare decât restul populaţiei că obişnuiesc să voteze cu partidul pe care îl simpatizează la toate tipurile de alegeri. Spun că nu obişnuiesc să voteze cu partidul pe care îl simpatizează la toate tipurile de alegeri în special: votanţii AUR, persoanele cu vârsta între 30 şi 45 de ani, cei cu un nivel de educaţie mai ridicat, gulerele albastre sau albe, locuitorii din urbanul mare, angajaţii la privat.

Corectitudine alegeri

50.6% dintre români cred că alegerile din acest an vor fi în general libere şi corecte, în timp ce 45.8% sunt de părerea contrarie, iar 3.6% nu ştiu sau nu răspund.

Cred că alegerile din acest an vor fi în general libere şi corecte în special: votanţii PSD-PNL şi ai AUR, persoanele cu vârsta între 45 şi 60 de ani, persoanele cu un venit mai ridicat, angajaţii la stat. Sunt de părerea contrarie mai ales: votanţii ADU, locuitorii din Bucureşti şi persoanele cu un venit mai redus.