De ce avem dinții strâmbi? Pot fi cauze genetice, dar problemele pot veni și din obiceiuri vicioase sau pot apărea din cauza măselelor de minte, explică dr. Alexandra Mircea, în acest episod al emisiunii Smile with Style.

Alexandra Mircea este unul dintre cei mai urmăriți dentiști din România pe rețelele de socializare. Emisiunea sa se difuzează exclusiv online pe stirileprotv.ro și VOYO.

Dr Alexandra Mircea:

Sunt multe situații aici. Arcadele dentare sunt mai mici în raport cu mărimea dinților pe care îi aveți, adică puteți moșteni arcada dentară, adică osul pe care apar dinții de la mamă, și mărimea dinților de la tată. Și atunci apar foarte înghesuiți. Sau invers. Se poate să moșteniți maxilarul de la tată și dinții de la mamă, și să fie foarte multe spații între ei.

O altă surpriză pe care o puteți avea este să apară dinți în plus, adică dinți supranumerari. De cele mai multe ori, asta se întâmplă în partea din față sus, și se mai întâmplă să apară un dinte mai mic ca și volum decât ceilalți, dar să fie acolo înghesuiți și să fie prea mulți dinți.

Bineînțeles se înghesuie dinții, sau dacă sunt aliniați, există o discrepanță destul de mare între dinții de sus și alinierea dinților de jos.

Există și situația în care vă lipsesc muguri ai dinților. Dacă vorbim despre mugurii măselilor de minte, toată lumea este foarte fericită, dar există situații care lipsesc muguri ale premolarilor sau ai incisivilor laterali. Dinții din față, nu cei frontali, ci ceilalți de lângă. Sunt și situații în care pot lipsi mai mulți unguri ai dinților și chiar eu am în tratament un pacient căruia îi lipsesc șase muguri dentari. În momentul de față aparatul dentar îi aliniază dinții existenți într-o mușcătură potrivită, urmând ca la finalul tratamentului ortodontic să primească implanturi în spațiile respective.

Există momente în care nu ne regăsim în situațiile amintite anterior, dar apar niște modificări care aduc probleme ale mușcăturii sau alinierii dinților.

Aici vorbim frecvent despre obiceiuri vicioase, adică suptul degetului sau respiratul pe gură sau momentul în care țineți limba între arcadele dentare, frecvent atunci când înghițiți sau atunci când vorbiți. Și se produce un spațiu între arcadele dentare.

De altfel, există poziții proaste pe care le pot avea copiii atunci când sunt mici, stau tot timpul într-o falcă, și se modelează asimetric oasele maxilare. Există interpoziții de obiecte între arcadele dentare – stomatologic vorbind – sau rozi de un creion pe mai mulți dinți și pur și simplu ți se deschide mușcătura, ți se modifică mușcătura în zona respectivă.

Astea-s lucruri mai puțin fericite pe care le putem face noi ca și copii sau adulți și să aducem modificări nefavorabile mușcăturii dinților sau alinierii lor.

Separat de situațiile anterioare, dinții noștri sunt într-o permanentă evoluție din momentul în care apar arcadele dentare, și chiar în secvența lor de apariție pe arcadele dentare, ceea ce poate produce modificări în aspectul, alinierea și corectitudinea mușcăturii.

Și le luăm pe rând. Există situația în care dinții de lapte se pierd prea devreme, nu există spațiu păstrat pentru dinții definitivi și atunci devin foarte înghesuiți și apar probleme la erupția dinților definitivi, care nu au loc să iasă sau apar pe o poziție total aiurea.

Există și situația când adulții pierd un dinte sau mai mulți, nu tratează lipsa acestui dinte la timp, și apar modificări consecutive ale dinților apropiați, ce dau probleme ale mușcăturii, alinierii sau înghesuirii dinților.

Apariția măselelor de minte. Poți fi binecuvântat cu o aliniere perfectă a dinților și o mușcătură perfectă, dar poți să nu fii atent când apar măselele de minte, care împing toți dinții în față, în momentul respectiv. Ce se întâmplă? Se înghesuie foarte mult dinții din față, se modifică contactele dintre măsele și trebuie să porți aparat dentar.

Am menționat anterior posibilitatea absenței mugurilor dinților, și aș vrea să corelez un pic cu ce consecințe pot da. Sunt situații în care pot rămâne unii dinți temporari, adică dinți de lapte pe arcadele dentare, pentru că fie nu există dinte definitiv care să topească acest dinte de lapte și să apară pe arcada dentară, fie, din cauza unor deficiențe, în momentul în care se formează, acești dinți apar într-o poziție excentrică care nu declanșează topirea rădăcinii dintelui pe traiectul căruia trebuie să ajungă.

Dinții de lapte au sub ei dinții definitivi. Practic, dintele de lapte e poziționat pe arcada dentară, iar dintele definitiv vine de dedesubtul lui, îi topește rădăcina, începe să se miște dintele de lapte, acesta cade și apare dintele definitiv.

În momentul în care dintele definitiv nu este pe acest traseu despre care vă povesteam sau nu este deloc, dintele de lapte rămâne pe poziție, iar dintele definitiv e în orice altă poziție excentrică, sau lipsește.

Ce trebuie să faceți este să fiți informați și să mergeți la un control la medicul ortodont, sau chiar la un medic dentist care vă direcționează către un medic ordonont, dacă este necesar.

Articol similar