Armata israeliană a lansat duminică noi bombardamente asupra Gazei, făcând zeci de morţi în ajunul Ramadanului şi pe fondul unei mobilizări internaţionale pentru trimiterea de ajutoare umanitare populaţiei civile asediate şi ameninţate de foamete.

În cadrul unui coridor maritim umanitar anunţat de Uniunea Europeana, o prima navă încărcată cu ajutoare este pregătită să plece din Cipru spre teritoriul palestinian devastat de peste cinci luni de război între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, relatează AFP.

Înainte de Ramadan, luna sfântă a postului musulman, care începe luni sau marţi, nu există însă niciun indiciu care să permită să se spere la un acord de armistiţiu

Ministerul Sănătăţii al Hamas a anunţat duminică un nou bilanţ de 31.045 de persoane ucise şi 72.654 rănite în enclava palestiniană de la debutul războiului pe 7 octombrie.

Potrivit autorităţilor Hamas, cel puţin 85 de palestinieni au fost ucişi în ultimele 24 de ore în peste 60 de lovituri în cursul nopţii, care au lovit şi locuinţe în centrul şi sudul Fâşiei, mai ales la Khan Yunes. Cel puţin 13 persoane au fost ucise de un obuz căzut peste corturile unor refugiaţi în regiunea Al-Mawasi, între Khan Yunes şi Rafah, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Armata israeliană, ai cărei soldaţi acţionează în sectoare vaste ale teritoriului palestinian, a transmis că a ucis în jur de 30 de luptători Hamas în ultimele 24 de ore în centrul Gazei şi la Khan Yunes.

Pe lângă greul bilanţ de victime umane şi distrugeri colosale, războiul a provocat şi un dezastru umanitar acut în enclavă, unde, potrivit ONU, 2,2 milioane din cei 2,4 milioane de locuitori sunt ameninţaţi de foamete şi 1,7 milioane s-au strămutat.