Într-o înregistrare video realizată dintr-un elicopter al Gărzii de Coastă şi difuzată de postul public de televiziune RUV, fântâni de rocă topită se înălţau dintr-o fisură lungă în sol, iar lava se răspândea rapid de o parte şi de alta.

Oh wow! Incredible video of the eruption this evening in #Iceland

📹 Kristinn Gauti Gunnarssonpic.twitter.com/9V7AS5xnmA

ULTIMELE ȘTIRI

Cum plănuiesc rușii să protesteze duminică față de realegerea lui Putin? Susținătorii lui Navalnîi vandalizează buletinele de vot: „Acest vot e un act politic, un flashmob pentru a arăta că suntem mulți anti-Putin”

VIDEO Vulcanul din Islanda a erupt din nou / Poliţia islandeză a anunţat că a declarat stare de urgenţă pentru zonă

Ion Cristoiu: Scriam în martie 2014: Politica PSD faţă de PNL: Asasinarea prin strîngerea în braţe

HOROSCOP Miercuri, 17 martie. Trei zodii se bucură astăzi de multă siguranţă de sine. Vezi ce-ţi rezervă astrele

Vezi mai multe articole din categoria stiinta-sanatate

— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) March 17, 2024

Erupţia a început la ora 20:23 GMT, iar fisura a fost estimată a avea o lungime de aproximativ 2,9 kilometri, aproximativ aceeaşi mărime ca la ultima erupţie din luna februarie, a precizat Biroul meteorologic islandez într-un comunicat citat de Reuters.

Autorităţile au avertizat timp de mai multe săptămâni că o erupţie este iminentă în peninsula Reykjanes, situată la sud de capitala Islandei, Reykjavik. Locul erupţiei a fost între Hagafell şi Stora-Skogfell, aceeaşi zonă ca şi la precedenta erupţie din 8 februarie, a precizat Oficiul Meteorologic.

„Suntem ca şi cum ar fi ceva obişnuit”, a declarat pentru Reuters Kristin Maria Birgisdottir, care a fost evacuată din Grindavik în noiembrie. „Fiul meu… tocmai m-a sunat şi m-a întrebat: „Mamă, ştiai că a început erupţia?” Iar eu am spus, da, ştiam. Oh, bunica tocmai mi-a spus. Aşa că e ca şi cum nici măcar nu ne mai obosim să ne spunem unul altuia”, a spus ea.

Poliţia islandeză a anunţat că a declarat stare de urgenţă pentru zonă.

Islanda se mândreşte cu peste 30 de vulcani activi, ceea ce face din insula din nordul Europei o destinaţie principală pentru turismul vulcanic – un segment de nişă care atrage mii de persoane în căutare de senzaţii tari. În 2010, norii de cenuşă proveniţi de la erupţiile vulcanului Eyafjallajokull din sudul Islandei s-au răspândit în mari părţi ale Europei, blocând la sol aproximativ 100.000 de zboruri şi forţând sute de islandezi să îşi evacueze locuinţele.

Erupţiile vulcanice din peninsula Reykjanes sunt aşa-numitele erupţii de fisură, care de obicei nu provoacă explozii mari sau dispersii semnificative de cenuşă în stratosferă. Gazele rezultate în urma erupţiei se deplasau spre vest, în largul mării, a precizat biroul meteorologic.

Oamenii de ştiinţă se tem că erupţiile ar putea continua timp de zeci de ani, iar autorităţile islandeze au început să construiască diguri pentru a devia fluxurile de lavă în flăcări departe de case şi de infrastructura critică.

Erupţia din februarie a întrerupt încălzirea urbană pentru peste 20.000 de persoane, deoarece fluxurile de lavă au distrus drumurile şi conductele.

Situată între plăcile tectonice eurasiatică şi nord-americană, printre cele mai mari de pe planetă, Islanda este un punct fierbinte seismic şi vulcanic, deoarece cele două plăci se deplasează în direcţii opuse.