Fiecare european a generat 188 de kg de deșeuri de ambalaje în 2021.
Bogdan Țucmeanu, activist de mediu, spune că problema principală nu o reprezintă microambalajele, ci ponderea foarte mare din deșeurile electrice și electrocasnice.
Alexandru Găvan, activist de mediu, spune că obiectivul stabilit la nivel european este unul foarte important.
Potrivit acordului provizoriu, anumite ambalaje din plastic de unică folosință, vor fi interzise de la 1 ianuarie 2030, asta a stabilit Parlamentul European, după negocieri intense. Toate aceste produse vor putea fi ambalate doar în materiale reciclabile. Fiecare european a generat 188 de kg de deșeuri de ambalaje în 2021, o cifră care este foarte probabil să crească. Bogdan Țucmeanu, activist de mediu, spune că problema principală nu o reprezintă microambalajele, ci ponderea foarte mare din deșeurile electrice și electrocasnice.
Ideea este că, de principiu, materialele astea cel puțin din ultimele decenii au fost din ce în ce mai mult făcute din din materie reciclabilă, ceea ce la la rândul la rândul lor devenind și ele tot tot niște materiale presupuse reciclabile. E adevărat, au o rată de de dezintegrare mai mare, însă la un la un nivel de generare de micro-particule din plastic mult mai mare decât plasticul mult și masiv.
Alexandru Găvan, activist de mediu, spune că obiectivul stabilit la nivel european este unul foarte important, în condțiile în care utilizarea plasticului este abuzivă în rândul cetățenilor.
Provocarea nu este dată de faptul că noi generăm foarte mult plastic și de faptul că nu reușim încă să îl reciclăm și nereușind să-l reciclăm el deja este prezent în corpurile noastre, este prezent în apele noastre, în mările noastre, în oceanele noastre, practic o otrăvindu-ne nu doar planeta, ci otrăvindu-ne și pe și pe noi. Dar dincolo de aceste aceste noi reguli europene, responsabilitatea stă și în alegerile noastre individuale.
Citește și