Noua carte a analistului CNN ia în considerare amenințările din afara SUA, în Ucraina și Taiwan și în interior, în timp ce Biden se luptă cu Trump.

În timpul unei misiuni, ideea de a scrie o carte i-a venit lui Sciutto, 54 de ani, prezentator CNN și analist șef al securității naționale.

Mulți republicani întorc spatele Ucrainei, dar jură că vor apăra Taiwanul de o invazie chineză.

Biroul slab luminat al lui Jim Sciutto este atât o peșteră, cât și un altar pentru un corespondent străin care a raportat din peste 50 de țări. O mașină de scris pe care a cumpărat-o din Portobello Road acum timp de un deceniu la Londra. Fotografii pe care le-a făcut în Afganistan și Ucraina. Un ziar vietnamez relatează timpul când a călătorit peste Marea Chinei de Sud cu un avion spion al SUA . O sticlă de apă închisă cu plută din călătoria sa la Polul Nord într-un submarin nuclear american. Un fragment din elicopterul Black Hawk distrus în raidul care l-a ucis pe Osama Bin Laden. „Nu sunt sigur dacă ar trebui să am asta”, mărturisește Sciutto, „dar îl am”.

Există și un fragment important de ziar, un cadou de la bunicul lui Sciutto care conține un citat din autorul și jurnalistul Eric Sevareid: „Ceea ce contează cel mai mult în viața de adult nu este strălucirea sau carisma sau derring-do, ci mai degrabă calitatea. Romanii numeau „gravitas”: răbdare, rezistență și greutatea judecății. Virtutea primordială este curajul, pentru că face posibile toate celelalte virtuți.” Când tatăl lui Sciutto a murit, citatul era pe cardul de înmormântare.

În timpul unei misiuni, ideea de a scrie o carte i-a venit lui Sciutto, 54 de ani, prezentator CNN și analist șef al securității naționale. În timp ce tancurile rusești traversau granița cu Ucraina și rachetele cădeau asupra Kievului, el a simțit o rupere clară din lumea de după războiul rece în care a crescut. El a remarcat, în direct, că acesta a fost un „ moment din 1939 ”.

„Aveți un lider teritorial agresiv – președintele rus Vladimir Putin, care este dispus să folosească forța pentru a schimba granițele și a făcut-o”, spune Sciutto, care în această săptămână publică „Întoarcerea marilor puteri : Rusia, China și următorul război mondial.”

„Are ecouri ale anului 1939 și experimentat deja cu asta, în care dai puțin din Georgia, dai puțin din Ucraina și apoi calculează: „Pot să iau mai mult” și chiar și atunci când eșuează, el încearcă din nou. Încearcă din nou în Transnistria acum, să ia o bucată din Moldova.”

Apoi este China , care se simte nedreptățită de istorie și de vest. „Dacă te uiți la hărțile lui Putin ale Europei, ecoul sunt hărțile președintelui chinez Xi Jinping ale Asiei, linia cu nouă liniuțe . S-au inventat justificări istorice pentru agresiunea teritorială. Apoi, din partea noastră, aveți oameni care spun: „Nu este războiul nostru, este prea departe, dă-le puțin, de fapt putem lucra cu el”.

„Ar trebui să înțelegem cu toții de ce oamenii nu vor să intre într-un război sângeros cu Rusia? Absolut. Sau să-și trimită fiii și fiicele să moară? 100%. Chamberlain a văzut primul război mondial și a spus: „Nu vreau să am altul”, și înțeleg asta. Problema este că poți avea pace în timpul tău, având în vedere palmaresul sau doar aștepți următorul război, următoarea acaparare de pământ? ”

Un fir de gândire de stânga se opune complexului industrial militar (o expresie inventată de un președinte republican, Dwight Eisenhower) și indică nenorociri din Vietnam, Afganistan și Irak. Dar acum o alergie la încurcăturile străine face furori în extrema dreaptă populistă, condusă de Donald Trump , care susține izolaționismul „America pe primul loc”. Menținerea SUA în afara celui de-al treilea război mondial a devenit un element de bază al discursurilor sale de campanie, în timp ce încearcă să recâștige Casa Albă.

Pentru Sciutto, există ecouri ale lui Charles Lindbergh, celebrul aviator care a devenit purtătorul de cuvânt principal al Primului Comitet al Americii în pregătirea celui de-al doilea război mondial.

„Ați putea cita direct din discursurile lui Lindbergh și pare aproape textual ceea ce auziți astăzi”, spune Sciutto. „Întreg argumentul că nimeni nu vrea un război și, Dumnezeu știe, nu vrei un război nuclear nici cu China, nici cu Rusia. Pe de altă parte, nu există consecvență intelectuală în acea viziune republicană de dreapta, pentru că ceea ce îi veți auzi adesea spunând este: „Ei bine, Ucraina nu este războiul nostru, dar poate China este”.

Mulți republicani întorc spatele Ucrainei, dar jură că vor apăra Taiwanul de o invazie chineză. Sciutto continuă: „Problema este că China urmărește răspunsul la Ucraina. Care este diferența fundamentală? Dacă e vorba de suveranitate, ai un argument de suveranitate în ambele locuri.

„Dacă este vorba despre încercarea de a face față cuceririi unui teritoriu cu forța, o ai în ambele locuri. Explica-mi diferența de acolo. Sau chiar dacă îl raportezi la Israel, nu există consecvență intelectuală. Care este argumentul pentru a-l apăra pe unul, dar nu pe celălalt? Presupun că căutarea coerenței intelectuale la Washington este o mare întrebare .”

Și mai rău, susține el, este o narațiune falsă despre războiul din Ucraina.

„Am avut aceste conversații în emisie cu niște parlamentari GOP. Vor fi de genul: „Ascultă, sunt multe crime de ambele părți aici”. Am spus: „Îți amintești cum a început războiul? Cine a trecut granița? — Ei bine, dacă îi înarmam, o mulțime de oameni mor aici. — Îți amintești cum a început acest război și care s-a încheiat conflictul fundamental? Multe dintre argumente pur și simplu nu rezistă faptelor.”

Rintransigența republicană de pe dealul Capitoliului are consecințe pe câmpul de luptă, deoarece Rusia obține câștiguri teritoriale și Ucraina rămâne fără muniții. Casa Albă descrie situația ca fiind „îngrozitoare”. Luna trecută, Politico a raportat: „Patru senatori americani au spus o poveste pe care oficialii ucraineni le-au spus la conferința de securitate de la München: un soldat într-un șanț noroios cu artileria rusă explodând în apropiere, derulând pe telefonul său pentru semne că Casa SUA ar aproba ajutorul militar”.

Sciutto a fost în contact cu soldați, familii și alții din Ucraina. „Erau absolut îngroziți că vor fi abandonați”, spune el. Pe baza conversațiilor cu surse ucrainene și europene, el crede că există un „pericol real” că Ucraina va pierde războiul dacă SUA întrerupe finanțarea.

Un astfel de rezultat ar fi urmărit cu atenție la Beijing și Taipei. În cartea sa, Sciutto scrie că un război asupra Taiwanului ar arăta foarte diferit. În loc de lupte cu tancuri, baraje de artilerie și război de tranșee, planificatorii prevăd lupte fulgerătoare aeriene și maritime, cu valuri rapide de rachete, arme anti-satelit și atacuri cibernetice. Biden a abandonat efectiv ambiguitatea strategică jurând că va apăra Taiwanul cu trupele americane.

Sciutto notează: „Biden a creat, de fapt, o nouă linie roșie acolo spunând că SUA îi vor apăra militar. Nu toată lumea crede asta și eu merg în Taiwan și întreb asta pe oameni și nu sunt atât de siguri. Dar este o întrebare deschisă.”

Ce ar face Trump? În cartea lui Sciutto, John Bolton, fost consilier pentru securitate națională, își amintește de o cascadorie pe care Trump ar face-o în Biroul Oval: „Își ținea vârful stiloului Sharpie și spunea: „Acela este Taiwan. Vedeți acest Resolute Desk, asta este China.” Ideea lui a fost că Taiwanul este prea mic pentru a se apăra cu succes și prea mic pentru ca SUA să le pese.

După cum observă adesea Biden, astfel de dezbateri pun credibilitatea SUA în joc. Sciutto a avut perioade în Marea Britanie și Hong Kong și a fost șef de cabinet la ambasada SUA din Beijing din 2011 până în 2013. În timpul președinției lui George W Bush, a petrecut mult timp în Europa. Ce a observat despre modul în care lumea vede SUA?

„Există o lovitură nesfârșită împotriva SUA care continuă. Sunteți fie prea slab, fie prea puternic, fie prea implicat, fie nu suficient de implicat, unele dintre ele fiind doar cea mai bogată țară din lume și cea mai puternică armată care vorbește un joc mare despre rezolvarea tuturor problemelor lumii. Într-o oarecare măsură, aud asta de ani de zile, dar voi spune că ultimul deceniu sau două nu a îmbunătățit recordul SUA sau soft power în străinătate. Pot spune asta destul de sigur.”

Polarizarea americană nu ajută. Se spunea că politica se oprește la malul apei. Lumea știa mai mult sau mai puțin la ce să se aștepte de la democrați și republicani. Dar, așa cum Biden și Trump diferă radical în ceea ce privește avortul, criminalitatea, armele, asistența medicală și imigrația, tot așa agendele lor de politică externă dau lovituri de bici oricărui diplomat străin.

Sciutto observă: „Acesta este pericolul. Deoarece politica externă a devenit o altă problemă partizană în țară, fiecare alegere poate aduce o schimbare de 180 de grade în modul în care se comportă SUA în lume. Asta trebuie să-i facă pe partenerii noștri să spună: „Bine, așa că Joe Biden va respecta articolul cinci [clauza de apărare colectivă a NATO], dar Trump nu este, unde mă lasă asta? Asta înseamnă că trebuie să ne facem singuri un plan. Auzi asta mai mult. [Președintele francez Emmanuel] Macron a spus-o cu voce tare. Alții au spus-o cu voce tare: „Trebuie să ne facem drumul”.

În săptămâna în care Trump a încheiat nominalizarea republicană la președinție, forțându-și fostul ambasador la ONU, Nikki Haley, să își încheie campania, miza a fost clarificată. În cartea sa, Sciutto notează că Trump și-a exprimat admirația pentru Putin, Xi și chiar pentru Adolf Hitler. Alegerile prezidențiale sunt rareori decise de considerente de politică externă, dar consecințele cine deține codurile nucleare ar putea fi incalculabil de extinsă.

„Aceste alegeri au o alegere reală și foarte definită pentru alegători cu privire la rolul pe care doresc să îl joace SUA în lume și la modul în care doresc să reacționeze la această competiție de mare putere”, spune Sciutto, „pentru că orice credeți despre politică, ceea ce Trump a spus și făcut în acțiuni în timpul primei sale președinții și pozițiile sale în această cursă arată că el își imaginează cumva o relație de prietenie cu Xi și Putin.

În cartea sa, Sciutto citează un înalt oficial american, care a servit sub Trump și Biden, spunând că într-un al doilea mandat Trump „SUA vor ieși din NATO”. Bolton este de acord: „NATO ar fi în pericol real. Cred că ar încerca să iasă afară.”

Sciutto adaugă: „Aceasta este poziția explicită a presupusului candidat republican, care este opusul abordării lui Biden în acest sens. E o alegere reală. Nu va fi un fel de reechilibrare subtilă. Va fi, vom merge într-un fel sau altul în ceea ce privește modul în care ne descurcăm cu Rusia , China și aceste alte locuri. Este o alegere reală.”

Sciutto este suficient de mare pentru a-și aminti căderea Zidului Berlinului și prognozele politologului Francis Fukuyama privind „sfârșitul istoriei”. Cartea lui Sciutto nu lasă pe nimeni îndoială că nu a ieșit așa. Raportează despre preocupările SUA în 2022 cu privire la posibilitatea ca Rusia să se pregătească să folosească o armă nucleară tactică în Ucraina. James Stavridis, un fost comandant aliat suprem al NATO, îi spune că America este deja angajată într-un „război prin proxy hibrid” cu Rusia.

Sciutto nu-i face plăcere să o interpreteze pe Cassandra, avertizând asupra unei lumi care, cu toată rafinamentul și ironia ei din secolul 21, alunecă spre tragedia greacă.

„Există o tristețe pentru mine personal, pentru că sunt departe de a fi un bellicist”, reflectă el. „Motivul pentru care am petrecut ultimul capitol al cărții vorbind cu oameni din întreaga lume despre cum să evit conflictul deschis este pentru că cu siguranță nu-mi place.

„Nu vreau ca copiii mei să lupte într-un război. Nu vreau să trăiesc într-un loc în care nu este sigur să merg în părți ale Europei sau din Asia, de altfel. Mi-am adus familia la Beijing timp de doi ani și au mers la școală acolo și vorbesc chineză. Nu vreau să fie o lume care este împărțită în aceste linii, dar adevărul trist este că acolo ne îndreptăm, dacă nu găsim o modalitate de a ne îndepărta de ea.”

Citește și