Spre 130 de miliarde de lei. Iată suma uluitoare pe care au reușit să o strângă românii în conturile personale de pensiiPotrivit Autorității de Supraveghere Financiară, mai bine de 8 milioane de persoane au contribuții la acest pilon, pentru care, de anul acesta, cotizația a crescut la 4,75% din salariul brut. Unii au deja în conturi mici averi pentru bătrânețe.

Peste 8 milioane de români – viitori pensionari – au acumulat bani la Pilonul 2 de pensii

Toți au strâns până la finele lunii ianuarie în conturi o sumă record – aproape 129 de miliarde de lei, cu aproximativ 30% mai mult față de acum un an, arată datele Autorității de Supraveghere Financiară. Asta înseamnă că într-un cont s-au strâns, în medie, 15.760 de lei.

Datele de anul trecut indicau însă că sunt și conturi în care s-au acumulat sume fabuloase – de pildă, un român are deja peste 1,7 milioane de lei.

Contribuțiile pentru pensiipensiipensii

Asta înseamnă că se vor strânge mai mulți bani pentru bătrânețe în conturile personale ale celor care contribuie la Pilonul 2.

Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România: ”La Pilonul 1, proprietatea nu este a contributorului, ci a statului, pe când la Pilonul 2, asta e marea diferență – banii sunt ai contributorilor și se acumulează și produc randament, acei bani sunt investiți. Un leu care merge la pilonul public de pensii

Dacă sunteți curioși să aflați câți bani ați acumulat la pensia Pilon 2, tot ce trebuie să faceți este să intrați pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară, să accesați secțiunea „află la ce fond de pensii

Acolo introduceți date personale și veți primi răspuns cu numele fondului de care aparțineți.

Ca să urmăriți evoluția contului dvs, intrați apoi pe site-ul fondului respectiv ca să vă faceți cont. Așa puteți verifica oricând și dacă angajatorul v-a plătit contribuțiile la timp.