Liderii UE vor face un pas important în direcția confiscării unui potențial profit de 27 de miliarde de euro, generat în următorii patru ani de activele statului rus înghețate în Europa, pentru a contribui la finanțarea efortului de război din Ucraina.

Oficialii Comisiei Europene sunt pregătiți să prezinte ceea ce consideră a fi o propunere solidă din punct de vedere juridic care să fie luată în considerare de statele membre, posibil înaintea unei reuniuni a prim-miniștrilor care va avea loc joia viitoare la Bruxelles, potrivit The Guardian.

Aproximativ 300 de miliarde de dolari aparținând băncii centrale rusești au fost înghețate în Occident, în mare parte în valută, aur și obligațiuni guvernamentale. Aproximativ 70% din acestea sunt deținute în depozitarul central belgian de valori mobiliare Euroclear, care deține echivalentul a 190 de miliarde de euro.

Depozitele deținute în Europa ar putea genera între 15 și 20 de miliarde de euro în profituri după impozitare de acum până la sfârșitul anului 2027, sfârșitul actualului ciclu financiar al UE, în funcție de evoluția ratelor dobânzilor la nivel mondial, a declarat un înalt oficial UE.

În acest an, se așteaptă ca acestea să genereze profituri cuprinse între 2 și 3 miliarde de euro, în funcție de eventualele modificări ale ratelor dobânzilor – bani care ar putea merge apoi direct în Ucraina.

Deși oficialii speră să se ajungă la un acord privind confiscarea profiturilor, nu se așteaptă încă la o înțelegere privind modul în care ar trebui folosiți banii, deoarece unele state se opun utilizării lor pentru finanțarea armatei ucrainene, preferând ca banii să fie cheltuiți pentru reconstrucție și eforturi umanitare.

Irlanda, de exemplu, este obligată la neutralitate printr-o politică externă de lungă durată, dar contribuie cu fonduri pentru Ucraina cu condiția ca banii să fie cheltuiți în scopuri „non-letale”, cum ar fi eliminarea minelor terestre.

Sursele spun că, în acest moment, Comisia Europeană nu va oferi opțiuni în legătură cu utilizarea banilor.

„Înseamnă că pot fi de acord, în principiu, să folosească veniturile din profituri, dar apoi vor avea o discuție ulterioară cu privire la destinația constituțională a acestor bani pentru fiecare stat membru”, a declarat o sursă pentru The Guardian.

„Procesul a luat avânt și ne așteptăm ca roțile să se miște foarte repede în acest sens odată ce decizia va fi luată.”

Luna trecută, liderii UE au fost de acord că veniturile ar putea fi păstrate într-un cont separat, ceea ce ar deschide calea pentru „etapa B”, care ar fi o decizie prin care acești bani ar putea fi confiscați și trimiși în Ucraina.

Comunicatul redactat de ambasadori pentru a fi aprobat de prim-miniștri săptămâna viitoare este suficient de vag. „Consiliul European a analizat progresele înregistrate în ceea ce privește următorii pași concreți în vederea direcționării veniturilor extraordinare provenite din activele imobilizate ale Rusiei în beneficiul Ucrainei, inclusiv pentru finanțarea sprijinului militar”, se arată în comunicat.

Este de așteptat ca o parte din bani să fie reținută în UE ca parte a unui fond de apărare împotriva represaliilor juridice rusești așteptate pe termen lung.

Orice acord va exercita presiuni asupra guvernului britanic pentru a urma exemplul. Banca centrală rusă deține 26 de miliarde de lire sterline în Marea Britanie, iar ministrul de externe, David Cameron, s-a alăturat președintelui ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, cerând ca banii să fie confiscați și predați Kievului.

Cu toate acestea, această idee întâmpină rezistență din partea instituțiilor financiare, care se tem că ar putea submina încrederea în City of London.