În cadrul scenariului după articolul 5 al Tratatului Alianţei, ţările aliate îşi vor trimite militarii să apere Polonia şi statele baltice care sunt atacate de la est. Conform planurilor de apărare aprobate de NATO anul trecut, la Summit-ul de la Vilnius, Alianţa pune în alertă 300.000 de militari şi sute de nave şi aeronave.

La actualele manevre vor fi folosite 50 de nave, 80 de aeronave, peste 1.000 de blindate şi un număr nespecificat de drone şi submarine. Marea Britanie va disloca un grup de nave de lovire conduse de un portavion. După Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa vor participa cu un număr record de militari, peste 20.000 fiecare, relatează Monitorul Apărării şi Securităţii.

ULTIMELE ȘTIRI

WSJ: Nikki Haley iese astăzi din cursa prezidențială a SUA

Congres al Partidului Popular European la Bucureşti. Ciucă: PNL susţine nominalizarea Ursulei von der Leyen pentru candidatura la un nou mandat

Alegeri SUA: Nikki Haley se va retrage din cursa prezidenţială – surse

Iulia Navalnaia îi îndeamnă pe ruşi să protesteze împotriva lui Putin în ziua alegerilor

Vezi mai multe articole din categoria externe

Manevrele se vor desfăşura până în mai şi alte exerciţii, din Norvegia până în România, vor fi conectate cu Steadfast Defender.

La exerciţiul de traversare al fluviului Vistula au participat 3.500 de militari şi sute de echipamente militare, inclusiv tancuri Leclerc, Leopard şi Abrams, precum şi blindate Boxer şi Bradley.

Ultimul exerciţiu NATO care a implicat un număr mare de militari a fost Reforger, în 1988, la care au participat 125.000 militari, iar după terminarea Războiului Rece, exerciţiul Trident, din 2018, la care au participat 50.000 de militari.