Un bust al Reginei Victoria a fost vandalizat cu terci și gem, de către activiștii de mediuProtestele grupului, numit „This Is Rigged” au avut loc recent la Glasgow, Scoția. Activiștii, care și-au revendicat actul, au turnat terci şi gem pe un bust de marmură al reginei Victoria şi au pulverizat extinctoare pline cu supă pe o statuie ecvestră din bronz a prinţului Albert, în cadrul a două proteste recente din Glasgow, Scoţia, în interiorul Galeriei de Artă şi Muzeului Kelvingrove, la 3 martie, şi în George Square, în data de 4 martie, transmite news.ro.

În timpul protestului de la Galeria de Artă şi Muzeul Kelvingrove, unul dintre activişti a pictat cu spray cuvântul „cunt”(cutră) în culoarea roz pe soclu, în timp ce altul a turnat terci şi gem pe bustul de marmură al reginei Victoria din 1888, realizat de Francis John Williamson. „Refuzăm să fim târâţi înapoi în epoca victoriană”, a spus un protestatar. „Bolile cauzate de foamete, inclusiv scorbut şi rahitism, sunt în creştere”.

În George Square, doi protestatari au pulverizat extinctoare pline cu supă pe statuile de bronz şi piedestalurile de granit ale reginei Victoria şi ale prinţului Albert călare pe cai. Ambele statui sunt opera sculptorului italo-francez Carlo Marochetti, cunoscut pentru numeroase monumente publice din Marea Britanie.

This Is Rigged a confirmat pentru ARTnews că cele două incidente din 3 şi 4 martie au avut ca scop sensibilizarea faţă de creşterea costului alimentelor şi legătura acestora cu schimbările climatice, după ce alte acţiuni nu au reuşit să obţină acoperire mediatică. Grupul cere supermarketurilor să reducă preţul alimentelor pentru copii şi guvernului scoţian să finanţeze centrele alimentare comunitare, citând numărul în creştere rapidă al cazurilor de malnutriţie şi rahitism.

„Orice daune potenţiale pe care un pic de terci ar putea să le facă unui bust de marmură sunt absolut neglijabile în comparaţie cu daunele care se fac în prezent comunităţilor noastre”, a declarat Hannah Bright, purtătoarea de cuvânt a This is Rigged, pentru ARTnews.

Un comunicat de presă al organizaţiei This Is Rigged le-a identificat pe cele două protestatare de la muzeu ca fiind Sorcha Ní Mháirtín, în vârstă de 30 de ani, şi Hannah Taylor, în vârstă de 23 de ani. Cele două au fost reținute şi acuzate de încălcarea liniştii publice.