La deschiderea Congresului național al poporului, ChinaÎn același timp, a fost anunțată, creșterea semnificativă a cheltuielilor militare. Guvernul de la Beijing, a adoptat, de asemenea, un limbaj mai dur față de Taiwan.

Li Qiang, premierul Chinei: „Trebuie să consolidăm pregătirea militară cuprinzătoare și pregătirea pentru luptă, pentru a proteja ferm suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare ale Chinei. Vom rămâne ferm angajați față de principiul ‘o singură Chină’”.

În raportul prezentat de premier, oficialii au renunțat complet la formularea „reunificarea pașnică a Taiwanului”, în timp ce Beijingul va crește din nou cheltuielile militare, care, oricum, au sporit mereu de când președintele Xi Jinping a venit la putere.

Ken Moritsugu, corespondent Associated Press Beijing: „Cheltuielile militare ale Chinei urmează să crească cu 7,2% în acest an, semn că apărarea națională rămâne o prioritate majoră pentru guvern. Bugetul anual pentru apărare se ridică la 220 de miliarde de dolari, fiind al doilea ca mărime după cel al Statelor Unite. Atât vecinii Chinei, cât și SUA, privesc cu îngrijorare creșterea puterii militare a Chinei. Avioanele de război și naveChinaFilipine

Chiar marți, două vase ale Gărzilor de Coastă, unul Filipinemarea chinei de sudFilipine

Și nu a fost singurul incident.

O oră mai târziu, alt vas al Pazei de Coastă chineze mai întâi a blocat, apoi a lovit ambarcațiunea de aprovizionare care era escortată de Garda de Coastă FilipineFilipine

„Am luat măsuri împotriva naveFilipine