Multe dintre rutinele noastre premergătoare somnului, cum ar fi periatul dinţilor şi schimbatul hainelor, ar putea, de fapt, să ne ţină treji, conform experţilor în somn, scrie Tech Radar. Aceste obiceiuri, care sunt în mod tipic efectuate chiar înainte de culcare, pot acţiona ca stimulente senzoriale neaşteptate, oferind un impuls de alertă care tulbură capacitatea noastră de a ne relaxa şi a adormi. Lumina puternică din baie, mirosurile revigorante şi nasturii de pe haine contribuie toate la această stare de alertă, făcând mai dificilă relaxarea efectivă.

ULTIMELE ȘTIRI

10 principii pe care să le urmezi ca să trăiești mult și fericit. Ce trebuie să faci pentru o viață lungă

Ursula von der Leyen anunţă că o navă cu ajutor umanitar pleacă spre Gaza

România va găzdui Campionatul European de handbal feminin EHF EURO 2026

Ziua Internaţională a Femeii. Istoria zilei de 8 Martie în România şi în lume

Vezi mai multe articole din categoria stiinta-sanatate

Pentru a combate această problemă, experţii recomandă restructurarea rutinelor noastre de culcare pentru a evita aceste obiceiuri care alertează chiar înainte de somn. De exemplu, perierea dinţiilor ar trebui să fie făcută mai devreme seara, ideal după cină, pentru a permite corpului să se relaxeze înainte de culcare.

De asemenea, schimbarea în pijamale mai devreme seara poate ajuta la evitarea stimulării senzoriale de ultim moment şi la crearea unei atmosfere confortabile şi relaxate, favorabile somnului.

Spălarea feţei ar trebui de asemenea să fie mutată la începutul rutinei de relaxare pentru a evita expunerea la lumina puternică şi mirosuri chiar înainte de culcare. Prin încorporarea acestor schimbări, indivizii pot crea o rutină de culcare mai relaxantă care promovează relaxarea şi îmbunătăţeşte calitatea somnului.

În concluzie, ajustarea momentului obiceiurilor comune premergătoare culcării poate ajuta la reducerea stimulării senzoriale şi la promovarea unui somn mai bun. Prin perierea dinţiilor după cină, schimbarea în pijamale mai devreme şi spălarea feţei la începutul rutinei de relaxare, puteţi crea un mediu mai propice pentru un somn odihnitor.