Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a redus suspendaresimona halep

„Super-Simo” a jucat ultimul meci oficial pe 29 august 2022, când a fost învinsă în primul tur la US Open.

Primul turneu la care simona halep

„Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TASsimona haleptenistenis

Procedurile de apel în fața CAS au vizat două acuzații separate:

1. o acuzație derivată din detectarea unei substanțe interzise (Roxadustat) într-o mostră de urină colectată de la simona halep

2. o acuzație conform căreia Pasaportul Biologic al Atletului (ABP) al doamnei Halep, în special o mostră de sânge dată de doamna Halep la 22 septembrie 2022, a stabilit utilizarea unei substanțe interzise și/sau a unei metode interzise.

În decizia sa din 22 septembrie 2023, Tribunalul Independent al Federației Internaționale de tenis

În apelul depus de simona halep

Procedurile de arbitraj ale apelului CAS au implicat procese prealabile intensive și o audiție de trei zile care a avut loc în perioada 7-9 februarie 2024, la Lausanne, Elveția. Panelul CAS a ascultat martori și experți, majoritatea fiind prezenți în persoană la audiere.

Judecătorii TAS

De asemenea, TASsimona halep

Conform Articolelor 2.1 și 2.2 ale Programului Antidoping pentru tenis

În acest caz, s-a constatat că o substanță interzisă (respectiv Roxadustat) a fost găsită într-o mostră colectată de la doamna Halep la 29 august 2022, în timpul US Open. Doamna Halep nu a contestat responsabilitatea, acceptând că, din cauza prezenței Roxadustat în proba sa, a comis încălcări ale regulilor antidoping conform Articolelor 2.1 și 2.2 ale TADP. Cu toate acestea, ea s-a opus caracterului intenționat al încălcării și a susținut că testul pozitiv a fost rezultatul contaminării.

După ce a analizat cu atenție toate probele prezentate, Panelul CAS a decis că doamna Halep a dovedit, în echilibru de probabilități, că Roxadustat a intrat în corpul său prin consumul unui supliment contaminat pe care l-a folosit în zilele imediat anterioare datei de 29 august 2022 și că Roxadustat, detectat în proba sa, provenea din acel produs contaminat. Prin urmare, Panelul CAS a decis că doamna Halep a dovedit, în echilibru de probabilități, că încălcările sale ale regulilor antidoping nu au fost intenționate.

Cu toate că Completul de judecată TAS

În ceea ce privește acuzația privind ABP-ul doamnei Halep, ITIA a avut sarcina de a demonstra (în conformitate cu standardul de satisfacție confortabilă) că doamna Halep a utilizat o substanță interzisă și/sau o metodă interzisă. Aceasta s-a bazat în principal pe o mostră de sânge dată de doamna Halep la 22 septembrie 2022, rezultatele căreia ar fi demonstrat încălcarea regulii antidoping conform Articolului 2.2 al TADP.

Contrar raționamentului tribunalului de primă instanță, Completul TASTAS

Completul de judecată TAS

1. Apelul depus de simona halep

2. Apelul depus de Agenția Internațională pentru Integritate în tenis

3. Decizia emisă la 22 septembrie 2023 de către Tribunalul Independent al ITF este anulată.

4. Se constată că simona haleptenis

5. simona halep

6. Se acordă credit Simonei Halep pentru suspendare

7. Toate rezultatele obținute de simona halep

8. Premiul este pronunțat fără costuri, cu excepția taxelor de birou ale Curții de Arbitraj în valoare de CHF 1.000 (o mie de franci elvețieni), plătite atât de simona haleptenis

9. Agenția Internațională pentru Integritate în tenissimona halep

Decizia motivată va fi notificată părților în mod corespunzător. Aceasta va fi publicată de CAS, cu excepția cazului în care părțile solicită confidențialitate”.