Încă o țară din Europa, stat aliat NATO, a decis ca femeile să servească în forțele armate. „Ne reînarmăm chiar acum pentru a evita războiul”, a declarat premierul Mette Frederiksen.

Danemarca intenționează să recruteze femei pentru serviciul militar, a dezvăluit miercuri guvernul danez, devenind astfel una dintre puținele țări care cer ca femeile să servească în forțele armate.

„O recrutare mai robustă, inclusiv egalitatea deplină de gen, trebuie să contribuie la rezolvarea provocărilor din domeniul apărării, la mobilizarea națională și la dotarea forțelor noastre armate”, a declarat ministrul apărării, Troels Lund Poulsen, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit POLITICO.

În Danemarca, femeile se pot deja oferi voluntar pentru serviciul militar. În 2023, ele reprezentau aproximativ un sfert din cohortă.

În acest sens, Danemarca este acum a treia țară din Europa care introduce serviciul militar obligatoriu pentru femei. Norvegia și Suedia au făcut acest lucru în 2015 și, respectiv, în 2017.

Armata daneză este formată din 7.000 până la 9.000 de soldați profesioniști, excluzând recruții care urmează o pregătire de bază, potrivit cifrelor oficiale. Serviciul militar obligatoriu se aplică bărbaților cu vârsta de peste 18 ani. Cu toate acestea, deoarece există suficienți voluntari, nu toți tinerii sunt înrolați. În schimb, se organizează o loterie.

Premierul Mette Frederiksen a declarat că Danemarca va extinde perioada de serviciu militar atât pentru bărbați, cât și pentru femei, de la patru la 11 luni, ca parte a unei revizuiri a armatei țării. De asemenea, va investi în sisteme de apărare aeriană terestră și într-o brigadă de infanterie de până la 6.000 de soldați până în 2028.

„Nu ne reînarmăm în Danemarca pentru că ne dorim război, distrugere sau suferință. Ne reînarmăm chiar acum pentru a evita războiul și într-o lume în care ordinea internațională este pusă la îndoială”, a declarat Frederiksen.

În timp ce „Rusia nu reprezintă o amenințare pentru Danemarca”, a declarat Rasmussen, „nu ne vom aduce într-un loc în care ar putea veni să facă acest lucru”.