Kremlinul a denunțat „implicarea directă” a Occidentului în UcrainaUcrainaTot în urma acestei breșe de securitate în comunicații, care face de rușine armata germană, cancelarul Olaf Scholz s-a văzut nevoit să repete că Germania nu va trimite Ucrainei rachetele sale cu rază foarte lung de acțiune, Taurus.

Pe de altă parte, ucrainenii spun că au spart serverele ministerului rus al Apărării, de unde au furat informații secrete prețioase.

Ambasadorul Germaniei la Moscova a fost convocat la ministerul rus al Apărării, după apariția înregistrării unei convorbiri între ofițeri germani de rang înalt, care discutau despre lovirea posibilelor ținte din Crimeea.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Înregistrarea în sine sugerează că planurile de lansare a loviturilor pe teritoriul Federației Ruse sunt discutate în mod substanțial și specific în cadrul armatei germane. Aici nu este nevoie de vreo interpretare juridică, totul este mai mult decât evident”.

Kremlinul face tot posibilul să exploateze cât mai mult în interesul său înregistrarea interceptată și o consideră o dovadă că există militari francezi și britanici pe teren în Ucraina

Asta pentru că, potrivit transcriptului, germanii afirmă: „Știm că sunt acolo și monitorizează utilizarea rachetelor lor de croazieră, dar cancelarul Olaf Scholz nu va aproba trimiterea soldaților germani în Ucraina

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Apoi, întrebarea este cât de gestionabilă este armata germană și cât de mult controlează domnul Scholz aceste lucruri sau dacă toate fac parte din politica de stat a Republicii Federale Germania. Ambele variante sunt foarte rele, ambele subliniază încă o dată implicarea directă a țărilor din așa numitul Occident colectiv în conflictul din jurul Ucrainei”.

Tobias Ellwood, fost ministru britanic al Apărării: „Cred că este un mare eșec în utilizarea comunicațiilor securizate din Europa”.

Iar breșa de securitate care afectează armata Germaniei riscă să spulbere speranțele ucrainenilor de a primi puternicele rachete germante Taurus, care au rază de acțiune de 500 de kilometri.

Tobias Ellwood, fost ministru britanic al Apărării: „Ceea ce a fost evidențiat sunt diferențele de opinii între înalții militari germani care doresc să trimită în Ucraina

Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: „(Interceptările) Fac parte dintr-un război informaţional purtat de Vladimir Putin. Este un atac hibrid menit să dezinformeze. Scopul lui este să ne dezbine. Să semene discordie politică pe plan intern”.

Pe de alt parte, agenția de informații militare a Ucrainei susține că a lansat un atac cibernetic reușit asupra Ministerului rus al Apărării, având acces la ordine, rapoarte, instrucțiuni și documente scecrete: „Informațiile obținute ne permit să stabilim structura completă a sistemului Ministerului rus al Apărării și a unităților sale”.

De asemene analizarea datelor le-ar fi permis spionilor cibernetici ucraineni să identifice numeroși comandanți de rang înalt.