Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe Secretarul General al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann. Întrevederea a avut loc cu prilejul vizitei pe care Secretarul General al OCDE a efectuat-o la Bucureşti, în contextul lansării ediţiei 2024 a Studiului Economic OCDE pentru România.

„Preşedintele Klaus Iohannis a salutat lansarea celui de-al doilea Studiu Economic al României şi a apreciat contribuţia semnificativă pe care analiza OCDE o are din perspectiva nevoilor de reformă şi a obiectivelor ţării noastre privind o creştere economică sustenabilă. Preşedintele României şi Secretarul General OCDE au discutat stadiul şi perspectivele procesului de aderare a ţării noastre la OCDE, concluziile Studiului Economic, precum şi evoluţiile regionale şi internaţionale relevante pentru dinamica economică actuală. În contextul prezentării principalelor concluzii ale Studiului Economic, au fost abordate priorităţile şi principalele provocări actuale în legătură cu asigurarea stabilităţii macroeconomice, consolidarea fiscal-bugetară şi crearea unui climat favorabil investiţiilor şi creşterii economice în România”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

ULTIMELE ȘTIRI

STUDIU. Mâncarea generată de A.I. arată mai apetisant decât cea reală

Avertismentul Poloniei: Dacă Rusia va câştiga în Ucraina, Putin îi va ataca şi pe alţii

Germania se alătură ţărilor care paraşutează ajutoare în Gaza

Un copil este dus cu o aeronavă C27J Spartan la o clinică din Milano

Vezi mai multe articole din categoria politic

Potrivit sursei citate, preşedintele Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul politic larg faţă de obiectivul aderării, evidenţiind că obţinerea statutului de membru OCDE constituie o prioritate strategică pentru ţara noastră.

„Preşedintele României a mulţumit Secretarului General pentru sprijinul acordat candidaturii României şi pentru contribuţia relaţiei de durată dintre ţara noastră şi OCDE la eforturile naţionale de reformă într-un spectru larg de domenii. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat angajamentul autorităţilor de a continua într-un ritm susţinut procesul de aliniere la standardele şi bunele practici ale OCDE. Totodată, preşedintele României a salutat implicarea activă a Organizaţiei în eforturile de susţinere şi reconstrucţie a Ucrainei şi a reiterat poziţia ţării noastre cu privire la războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, atât din perspectiva de stat vecin, cât şi cea de stat membru al Uniunii Europene. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că România va continua sprijinul multidimensional pentru Ucraina, atât timp cât va fi nevoie”, se menţionează în comunicat.

Preşedinţia arată că, la rândul său, Secretarul General Mathias Cormann„ a felicitat România pentru progresele îndeplinite până în prezent pe calea aderării la OCDE, arătând că ţara noastră se numără printre cele mai active state candidate”.

„Secretarul General OCDE a apreciat că rezultatele obţinute până în prezent de România indică o tendinţă evidentă de accelerare a procesului de aderare, menţinerea ritmului actual generând aşteptări optimiste cu privire la încheierea acestuia cel mai târziu în prima jumătate a anului 2026. De asemenea, Secretarul General Mathias Cormann a exprimat deschiderea deplină a Organizaţiei de a sprijini partea română în continuarea eforturilor de aliniere la normele OCDE, în vederea finalizării cu succes a procesului de aderare”, se precizează în finalul comunicatului.