Deși deznodământul alegerilor prezidențiale nu lasă loc de emoții, asta nu înseamnă că Vladimir Putin nu-și face campanie.

Kremlinul a turat la maximum motoarele mașinăriei de propagandă, iar rușii sunt asaltați de știri despre agilul, înțeleptul și priceputul lor lider.

În acest timp, opoziția plănuiește un protest inedit. Cei care nu-l susțin pe Putin sunt îndemnați să meargă toți în același timp la urne, ca să blocheze procesul de votare.

Cu toată viteză spre al cincilea mandat. Bombardierul strategic capabil să lanseze focoase nucleare este aproape la fel de zgomotos precum mașinăpria de propagandă a lui Vladimir Putin.

Pavel Zarubin, jurnalist Rusia 1: „Vladimir Vladimirovici Putin la bordul celui mai puternic, mai mare si mai rapid bombardier strategic”.

Aceasta este imaginea pe care Putin dorește s-o proiecteze despre sine înaintea alegerilor: este puternic, viguros și controlează situația pe frontul din Ucraina.

Margarita Simonian, redactor-șef Russia Today: „(Putin) lucrează până târziu în noapte și reîncepe cu noaptea-n cap. Vreau să-i mulțumesc președintelui nostru pentru acest devotament”.

Discreditarea occidentalilor, mai ales a americanilor, este una dintre practicile predilecte. Un popular talk-show a difuzat în buclă imagini montate în paralel.

Putin urcând sprinten în bombardier, în timp ce Biden se poticnește pe scara Air Force One. Iar în știrile despre războiul din Ucraina sunt arătate obsesiv echipamente occidentale distruse.

Doar Aleksei Navalnîi s-a priceput să contracareze propaganda Kremlinului, lansându-și mesajele către ruși prin intermediul canalului său de YouTube. La moartea lui, presa de stat s-a grăbit să-i discrediteze moștenirea.

Acum propagandiștii au pus tunurile pe văduva acestuia, Iulia.

Propaganda rusă: „Am analizat viața reginei opoziției, cu ce se ocupă, pe când el era în închisoare.

La două ore după ce a aflat de moartea soțului ei, nevasta a apărut în public aranjată, dichisită (la Conferinta pentru Securitate de la Munchen). Fetele mă înțeleg, nu tu rimel scurs, nu nimic…”.

Atacurile înverșunate împotriva Iuliei Navalnîia au legătură cu angajamentul ei public de a continua lupta lui Aleksei.

Iulia Navalnaia, văduva lui Aleksei Navalnîi: „Mergeți la secțiile de votare toți în același timp, pe 17 martie, la ora 12:00 (ora Rusiei). Acolo, voi decideți ce faceți, puteți anula buletinul de vot sau puteți scrie mare Navalnîi pe foaie. Ori pur și simplu nu votați, doar mergeti la secțiile de votare, stați la rând și plecați când vă vine rândul.

Vă îndemn pe toti cei care priviți acest mesaj: convingeți încă un om să vină cu voi, va fi contribuția voastră personală la cauza comună”.

Numită „Protestul de la amiază”, ideea a fost lansată de Aleksei Navalnîi însuși în februarie, într-un apel transmis din închisoare. Ideea ar fi să aglomereze până la refuz secțiile de votare. Imaginile cu aceste mulțimi ar pune sub semnul întrebării corectitudinea votului și legitimitatea lui Putin.