Moscova ştie că unităţile ucrainene duc lipsă de soldaţi proaspeţi şi muniţie. Statele Unite şi Europa nu reuşesc să reînarmeze rapid Kievul. Oficialii şi comandanţii militari ucraineni spun că tactica actuală a Rusiei de a sonda atacuri este menită să pregătească câmpul de luptă înainte de ceea ce ei văd ca fiind o probabilă ofensivă rusă majoră încă din această primăvară.

„Ceea ce se întâmplă acum este ceea ce Rusia a petrecut mult timp pregătindu-se pentru. A adunat suficiente forţe şi resurse pentru a pune presiune pe diferite axe deodată”, a declarat Maksym Zhorin, comandantul adjunct al Brigăzii a 3-a de asalt din Ucraina, care s-a retras luna trecută din Avdiivka.

Armata ucraineană, care se străduieşte să răspundă, îşi conservă muniţia şi caută oportunităţi de a lovi forţele ruseşti în mişcare, o abordare cunoscută sub numele de apărare activă.

Ucrainenii pregătesc linii defensive. La vest de Avdiivka, excavatoare mai obişnuite pe un şantier de construcţii decât pe un câmp de luptă sapă pământul pentru a crea şanţuri şi tranşee antitanc. Ucrainenii încearcă să reproducă obstacolele fizice pe care Rusia le-a creat pe partea sa de front în urmă cu mai bine de un an, cu o eficienţă semnificativă în împiedicarea ofensivei ucrainene din vara anului trecut.

În noiembrie, Ucraina a anunţat o campanie de construire a unei reţele extinse de fortificaţii de-a lungul liniilor de front, în special în zonele din apropierea Avdiivka. Preşedintele Volodomir Zelenski a cerut accelerarea construcţiei şi a îndemnat companiile private şi donatorii să se implice.

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a declarat luni că aproximativ 800 de milioane de dolari au fost alocaţi pentru construcţia de fortificaţii.

Dar oficialii occidentali şi soldaţii ucraineni spun că această campanie nu a dat rezultate semnificative, iar absenţa progreselor se dovedeşte a fi o povară pentru Ucraina, în timp ce Rusia îşi intensifică atacurile. În ultimele zile, Rusia a împins forţele ucrainene în afara unui şir de sate la vest de Avdiivka.

„Lipsa de apărare stratificată de-a lungul liniei de front ar trebui să fie o preocupare pentru Ucraina. Situaţia va deveni destul de critică pentru forţele ucrainene”, a declarat pentru WSJ Franz-Stefan Gady, un analist în domeniul apărării cu sediul la Viena, care a vizitat recent zonele de front din estul regiunii Donbas.

Soldaţii din zonă spun că trupele alocate misiunilor de luptă sunt forţate să sape tranşee, adesea sub foc inamic.

Construirea de bariere fizice este crucială pentru Ucraina

Când forţele ucrainene şi-au lansat marea ofensivă din vara trecută, acestea s-au împotmolit rapid într-o reţea elaborată de obstacole pe care Rusia a petrecut luni de zile pregătindu-le. Principala sa centură de apărare avea linii de tranşee multistratificate, şanţuri antitanc, blocuri de beton şi câmpuri de mine extinse care s-au dovedit aproape imposibil de traversat.

Construirea de apărări fizice este acum vitală pentru Ucraina, nu în ultimul rând pentru că, de asemenea, se luptă să mobilizeze trupe. Ţara a urmat până acum o politică neobişnuită de a înrola doar bărbaţi de peste 27 de ani şi de a scuti pe cei sub această vârstă. Sunt scutiţi taţii a trei sau mai mulţi copii şi lucrătorii din sectoarele critice. În majoritatea ţărilor, serviciul militar este mai frecvent pentru bărbaţi sau femei începând cu vârsta de aproximativ 18 ani.

O revizuire a legii ucrainene privind mobilizarea, care vizează extinderea bazinului de recruţi şi reducerea vârstei de recrutare la 25 de ani, este blocată în parlament.

Mykhailo Podolyak, un consilier de rang înalt al lui Zelensky, a declarat luna trecută că din armata permanentă a Ucrainei, care numără un milion de oameni, mai puţin de 300.000 de soldaţi au participat la lupte active.

ULTIMELE ȘTIRI

Iulia Navalnaia, văduva liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, face apel la un protest în ziua alegerilor față de Vladimir Putin

Bursă. BET a urcat cu 2,4% în februarie, cea mai bună a doua lună a anului din 2019

Conservatorii europeni o vor susţine pe von der Leyen pentru al doilea mandat la şefia Comisiei Europene

Războiul din Ucraina intră într-o nouă fază. Kievul se pregăteşte de ofensiva rusă majoră ce va avea loc probabil în acestă primăvară

Vezi mai multe articole din categoria externe