SUA a purtat discuții secrete cu Iranul pentru a pune capăt atacurilor Houthi din Marea Roșie, relatează Financial Times.

Oficialii americani și iranieni au declarat ziarului că în ianuarie au avut loc negocieri indirecte în Oman, unde SUA au făcut presiuni asupra Iranului să-și folosească influența asupra mișcării Houthi.

Oficialii omaniți au făcut transfer de informații între reprezentanți, așa că nu au vorbit direct.

O a doua rundă de discuții a fost programată luna trecută, dar SUA au fost prea ocupate în negocierile dintre Hamas și Israel, au declarat oficialii americani pentru FT.

Rebelii houthi din Yemen şi-au intensificat atacurile asupra navelor în Marea Roşie ca răspuns la o escaladare a campaniei armatei israeliene în Fâşia Gaza.

În ultimele săptămâni, militanţii houthi au atacat nave în Marea Roşie în ceea ce ei afirmă că reprezintă o ripostă la atacul israelian din Gaza.

Liderul grupării, Abdel-Malak al-Houthi, a declarat că rebelii houthi au vizat 48 de nave, a informat al-Masirah, un canal de televiziune pro-houthi.

„Atacurile maritime au escaladat din punct de vedere cantitativ şi calitativ. Rachete, drone şi nave militare au fost activate”, a spus el.