„Există doar două metode pentru a câștiga bani: produci ceva care este cumpărat de alți oameni sau iei bani de la alții, fără să faci nimic. Orice altceva este derivat din cele două metode”, explică Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR.

Într-o opinie extinsă, ferm și elegant structurată și argumentată, publicată pe blogul de opinie al BNR, Eugen Rădulescu, fost președinte al CEC, fost director în cadrul BNR și actual consilier al guvernatorului BNR explică, sine ira et studio, ce este și ce nu este o cryptomonedă.

Opinia, inititulată „Crypto nu este monedă, de aceea nu a produs și nu poate produce profit, doar ia banii de la unii și îi dă altora”, reprezintă părerea autorului, nu poziția oficială a băncii centrale, după cum se precizează pe blogul BNR. De precizat, însă, că banca centrală a atras atenția, în repetate rânduri, asupra riscurilor foarte mari care reies din achiziționarea și tranzacționarea criptomonedelor. De altfel, platformele care tranzacționează astfel de „instrumente financiare” sunt obligate, în UE, să avertizeze în mod expres publicul cu privire la riscurile implicate.

„Cum poți să iei bani de la alții, fără ca tu să muncești? De exemplu, joci la loterie. Unul din câteva milioane de jucători câștigă foarte mulți bani, pe care i-au dat, de bunăvoie, ceilalți participanți la joc. “Sută la sută dintre cei care au câștigat au jucat” – o excelentă reclamă de la o loterie, care îi incită pe cei cu spirit de aventură să cumpere unul sau mai multe bilete la loterie, în speranța că vor fi între cei… sută la sută! De fapt, probabilitatea de câștig este infinitezimală, iar câștigul este doar redistribuirea unei părți din costul biletelor de loterie (restul fiind costuri de administrare a loteriei, profituri și impozite). Dar mirajul câștigului fără muncă este foarte mare”, scrie Rădulescu.

Cum s-a născut crypto? Ei bine, din această veșnică dorință de a câștiga fără muncă a unora dar și într-un context extrem de favorabil, explicat de reputatul economist și fost șef de bancă după cum urmează: 1. s-a dezvoltat tehnologia blockchain (în care fiecare celulă deține informațiile necesare despre întregul sistem) și 2. dobânzile practicate de băncile centrale duceau capitalul spre real-negativ (pierzi bani dacă depui la bănci).

Mai mult, emitenții de cripto și cei implicați în această piață au apelat și la idei preluate din propaganda clasică „anti-sistem”: criptomoneda a fost prezentată drept calea de ieșire de sub puterea absolută a statelor asupra monedelor, drept unealta minunată, descentralizată, cu totul democratică, lipsită de dictatura unor instituții de stat.

Vă invităm să citiți opinia integrală pe Blogul BNR.